Maleno declara davant el Tribunal d'Apel·lació de la ciutat de Tànger, on viu des de fa anys
L'activista espanyola viu des de fa anys a Tànger
Tànger

Jutgen al Marroc l'activista Helena Maleno, acusada d'afavorir el tràfic de persones

Maleno, que ha comparegut arran d'una investigació iniciada per la policia espanyola el 2012, ha estat citada de nou per al 31 de gener

RedaccióActualitzat

La justícia marroquina ha tornat a citar l'activista i defensora dels drets dels immigrants Helena Maleno, acusada d'afavorir les màfies de tràfic de persones, per al 31 de gener.

Maleno, que aquest dimecres ja ha respost al jutge per aquesta qüestió, haurà de tornar a comparèixer davant del Tribunal d'Apel·lació de Tànger perquè l'instructor vol més temps per analitzar la documentació aportada per la defensa.

Segons Europa Press, citant fonts de l'entorn de Maleno, aquesta nova convocatòria són "bones notícies" perquè voldria dir que s'està estudiant el cas a fons. El jutge ja havia postposat la seva declaració en dues ocasions, a petició de la defensa de l'activista espanyola que volia temps d'estudiar l'expedient d'acusació.

Maleno ha comparegut arran d'una investigació iniciada per la policia espanyola el 2012 per haver afavorit, suposadament, la immigració irregular arran de les seves trucades a Salvament Marítim per alertar de la presència de pasteres amb immigrants a bord a l'estret.

La investigació no va progressar a l'estat espanyol però sí al Marroc, on finalment ara la jutgen per un delicte que li pot suposar entre 6 mesos de presó i cadena perpètua.

Segons l'activista però, que ha piulat que ha pogut declarar amb "plenes garanties", el jutge ha destacat la seva feina com a "tasca humanitària" i ha asegurat que l'acusació "prové plenament de la UCRIF" de la policia espanyola. Es tracta de la unitat que investiga les activitats relacionades amb el tràfic de persones i la immigració il·legal.

 

Fins al moment, la justícia marroquina no ha formulat càrrecs contra l'activista espanyola, que viu des de fa anys a Tànger. Durant la seva declaració ha estat acompanyada per representants de diverses associacions com Càrites, la Xarxa Intraeclesial Migrants amb Drets o la Fundació de l'Advocacia espanyola. També per la ONG Organització Marroquina de Drets Humans. 

Defensora dels drets humans

Segons fonts de la defensa a l'agència Efe, el magistrat li ha fet preguntes sobre la seva tasca humanitaria a la ONG "Caminando Fronteras", sobre les investigacions que hi realitza i per a qui les fa.

Aquesta organització es va crear el 2002 amb l'objectiu d'ajudar els immigrants de l'Àfrica subsahariana que arriben al Marroc per passar a Europa. Segons la citació, aquesta tasca fomenta l'emigració il·legal.

 

Una setantena de col·lectius i plataformes han firmat un manifest de suport a l'activista i defensora, entre les quals Catalunya en Comú, Obrim Fronteres, Fundació del Consell General de l'Advocacia Espanyola i Women's Link Worldwide. Asseguren que amb el seu processament es posa en perill l'estat de dret, la democràcia, la llibertat i els drets fonamentals.

Denuncien assetjament contra les organitzacions que defensen els drets dels immigrants

Carlos Arce, coordinador de migracions de l'Associació pro-drets humans d'Andalusia, organisme que dona suport a l'activista, ha responsabilitzat l'estat espanyol de fer arribar l'informe al Marroc i en declaracions a Catalunya Ràdio ha denunciat un assetjament contra les organitzacions que defensen els drets dels immigrants.

"Quan no t'asseus al banc dels acusats per un tuit, arriba una multa a casa per haver estat identificat en una manifestació per un suposat atemptat contra l'autoritat de no se sap què. Són símptomes preocupants de la qualitat democràtica que hauria de tenir i pel que es veu no té l'estat espanyol."


Segons Arce, Maleno està tranquil·la i segura de la seva actuació, però preocupada per les conseqüències que pot tenir el seu procés.

"Està manifestant la seva preocupació per la seva situació personal. Ella està tranquil·la respecte el que ha fet, de no haver fet res dolent, sinó d'haver complert amb la seva obligació, però també mostra la seva inquietud d'estar enmig d'un procés penal al Marroc en un estat en què en els estàndards internacionals de drets humans no està competint pel pòdium."

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut