Oriol Junqueras, durant l'entrevista. (Foto: ACN)
Oriol Junqueras, durant l'entrevista. (Foto: ACN)

Junqueras no entendria que el "sí-sí" necessités més del 50% més un dels vots

"Per què ho hauríem de fer diferent de com ho fa tothom?", es pregunta

Redacció / ACNActualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, no creu que hi hagi raons que justifiquin que el "sí-sí" necessiti més del 50% més un dels vots perquè la independència de Catalunya sigui aprovada i reconeguda. "Per què ho hauríem de fer diferent de com ho fa tothom?", es pregunta en una entrevista a l'ACN. Junqueras destaca que arreu del món els referèndums es guanyen si s'aconsegueix la majoria dels vots, sense establir percentatges superiors, com el 55% que apuntava recentment el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull.

Turull va parlar d'un percentatge mínim de participació del 50% i d'una victòria del "sí-sí" superior al 55% com a condicions per assolir el reconeixement internacional. Són els requisits que la comunitat internacional va posar, per exemple, en el referèndum d'independència de Montenegro, l'any 2006.

"A Austràlia, quan fan un referèndum, quin és el percentatge? El 50% més un. I a Suïssa? 50% més un. I al Quebec? 50% més un. I a Irlanda quan va proclamar la independència? 50% més un. I a Noruega, quan va fer un referèndum per proclamar la independència de Suècia? 50% més un. I a Islàndia, quan va fer un referèndum per declarar-se independent respecte a Dinamarca? 50% més un", recorda Junqueras. El líder republicà creu que Catalunya ho hauria de fer com "tothom" i no exigir-se "regles especials".

En tot cas, Junqueras està convençut que els resultats no oferiran cap dubte, perquè el "sí-sí" serà molt majoritari.

"Estic convençut que la participació a Catalunya serà alta i que els vots afirmatius seran alts. Les enquestes ho diuen i en totes les eleccions els partidaris del 'sí-sí' guanyem per majoria absoluta", conclou, en referència a les eleccions europees del 2014 i a les autonòmiques del 2012.

 

Anar al contingut