Barcelona

Joaquín Benítez, encausat pel cas Maristes, diu que al centre el van "encobrir"

Benítez assegura que la direcció dels Maristes tenia constància de la seva "debilitat" des del 1990 i que hauria agraït que el fessin fora en aquell moment

RedaccióActualitzat

Fa just un any que es va destapar l'escàndol d'abusos sexuals a menors al Col·legi dels Maristes Sants-Les Corts de Barcelona. Ara el primer detingut, el professor d'educació física Joaquín Benítez, sosté que a l'escola sabien el que estava passant des de l'any 1990. L'escola sempre ha negat haver encobert els abusos.

En una entrevista que avui publica "El Periódico", Benítez assegura que l'escola el va encobrir. Explica que la direcció del centre i de la comunitat dels Maristes el va convocar arran de la queixa d'una família. Era l'any 1990 i el van sancionar amb la pèrdua "de tres o quatre mesos de sou". Benítez afegeix que "els Maristes sí que coneixien aquesta debilitat" i diu que hauria agraït que l'haguessin fet fora de l'escola en aquell mateix moment.

El cas d'abusos sexuals es va destapar després de la denúncia d'un pare, Manuel Barbero. Després es van encadenar les denúncies d'altres víctimes i es van investigar fins a 12 professors de l'escola.

El periodista Guillem Sànchez, que va ser un dels primers a informar dels casos d'abusos sexuals a l'escola dels Maristes, denuncia que hi ha professors que han seguit exercint tot i les denúncies que hi havia en contra seva.

Sànchez reclama que els casos de pederàstia no prescriguin perquè per la mateixa característica de l'abús les víctimes triguen molts anys a tenir prou força per denunciar. I sovint, quan s'animen a fer-ho, la justícia considera que els casos ja han prescrit i els culpables no han de fer front a cap sanció:

"Aquí a Espanya no es concilien els tempos que requereix aquest tipus de problemàtica amb els tempos legals dins els quals hi ha una finestra encara hàbil per poder-los denunciar."

Casos que han prescrit

A Espanya, els delictes d'abusos i agressió sexual prescriuen entre els 5 i els 15 anys a partir del moment en què la víctima arriba a la majoria d'edat. Aquest és el problema amb què s'han trobat persones afectades en el cas de l'escola dels Maristes.

Miguel Hurtado, que també va ser víctima d'abusos sexuals quan era menor, ha decidit engegar una campanya perquè els abusos sexuals a menors no prescriguin. Demana que s'allargui el període perquè aquests delictes prescriguin fins als 30 anys, com ja passa a Alemanya.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut