El conseller Homs a la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
El conseller Homs a la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
Barcelona

Homs: "Abans d'acabar l'any hi haurà acord sobre la cosulta"

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha fet referència, a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, a l'ajornament de la votació parlamentària dels partits catalans per demanar al Congrés la competència per convocar una consulta. Homs ha recomanat al govern espanyol "que no pateixi, que ens deixi fer, perquè abans d'acabar l'any hi haurà acord sobre la consulta. Catalunya es posarà d'acord i esperem que quan hi hagi un acord aquesta ironia fina de la vicepresidenta del govern espanyol es transformi en responsabilitat".

El conseller ha matisat que aquest acord ho inclourà tot: "La pregunta, la data i els procediments legals". "Estic convençut que les qüestions de procediment no seran un obstacle". A partir d'aquí, "s'haurà de lluitar per dur l'acord a terme".

Homs ha atribuït l'actitud del govern espanyol al fet que a Madrid tot és "blanc o negre". "Quan s'han posat ells dos d'acord et conviden a menjar les engrunes". En canvi "el sistema polític català és ric des del punt de vista de la pluralitat i al govern espanyol, potser, li pot semblar que és un guirigall".

Un altre dels temes de la roda de premsa ha estat el balanç del primer any de la legislatura. La Generalitat creu que "no es pot fer un balanç triomfalista si es té un punt de sensibilitat amb el que passa", però es pot parlar d'un "progressa adequadament". Tot i que la situació econòmica és molt "delicada", "comencen a identificar-se alguns indicadors que comencen a canviar". Homs ha destacat, per exemple, el fet que respecte a l'octubre passat, hi ha 12.000 aturats menys a Catalunya.

El govern veu "un tret en el peu" les paraules del governador del Banc d'Espanya. Luís María Linde va dir que una Catalunya independent hauria de sortir de l'euro i, per tant, faria fallida. Per Homs, Linde s'equivoca afirmant que no es pot sobreviure financerament sense el Banc Central Europeu. "Aquesta voraç visió d'impedir qualsevol progrés del moviment sobiranista el porta a dir coses que són un autèntic tret en el peu".

D'altra banda, la Generalitat ha acordat iniciar accions legals i polítiques contra Intereconomia TV i 13 TV per, presumptament, haver equiparat diverses vegades les demandes sobiranistes amb el totalitarisme. Ho ha fet després d'analitzar l'informe que en va fer el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). El govern, que ha demanat explicacions per aquests continguts, posarà el tema en coneixement de l'executiu espanyol i de les institucions europees.

 

Anar al contingut