Barcelona

S'ajorna la votació sobre la via de la consulta fins que hi hagi acord sobre la data i pregunta

Les desavinences entre els partits partidaris del dret a decidir sobre com demanar al Congrés dels Diputats el traspàs de la competència per convocar una consulta han portat CiU i ERC a endarrerir la decisió; un retard que, segons fonts republicanes, suposarà que "s'ajunti" amb un altre acord pendent: el de la data i la pregunta de la consulta.

RedaccióActualitzat

S'ajorna la votació parlamentària per demanar al Congrés dels Diputats la competència per convocar una consulta. El ple del Parlament de dimecres de la setmana que ve, dia 4, havia de debatre i aprovar la petició del traspàs de la competència a través de l'article 150.2, però les desavinences entre els partits partidaris del dret a decidir sobre la via, la manera, per fer aquesta petició, han portat CiU i ERC a endarrerir la decisió; un retard que, segons fonts republicanes, suposarà que "s'ajunti" amb un altre acord pendent: el la data i la pregunta de la consulta.

Així doncs, totes dues decisions es podrien prendre en la pròxima Junta de Portaveus, prevista per al 18 de desembre, ja que data i pregunta s'han de pactar abans de final d'any per mandat exprés del Parlament.

ERC considera que la petició al Congrés té "escasses possibilitats" d'èxit, és per això que, segons fonts del partit, han preferit centrar les negociacions entre els grups en el que consideren que té més transcendència política: la data i la pregunta.

Discrepàncies sobre la via

Però, en què consisteixen aquestes desavinences sobre la via, que ja van obligar l'11 de novembre passat a ajornar la votació parlamentària? Si bé tots els grups (excepte el PSC, que es va despenjar de les negociacions) estan d'acord a demanar el traspàs de la competència a través de l'article 150.2, ERC, juntament amb CiU i la CUP, volen presentar una proposta de resolució al Parlament que, al Congrés, es convertiria en proposició no de llei. Si la resposta del Congrés fos positiva, s'iniciaria la tramitació d'una proposició de llei, i si fos negativa, es donaria per esgotada la via per demanar el traspàs. Els republicans argumenten que aquesta via evita possibles dilacions.

En canvi, ICV-EUiA voldrien que arribés al Congrés una proposició de llei del Parlament, per donar solemnitat al procés. Segons ERC, però, aquesta via podria allargar-se un any.

Un referèndum consultiu

En l'esborrany del document que s'està negociant, els partits catalans partidaris del dret a decidir -sense el PSC, que se n'ha desmarcat- demanen que es delegui a la Generalitat "la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu" sobre "el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s'acordin amb el govern de l'Estat".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut