Madrid

Garzón obliga la fiscalia a presentar el recurs en el seu jutjat

El jutge Baltasar Garzón ha convertit avui en sumari la investigació que va obrir ahir sobre els crims de la Guerra Civil i el franquisme. Amb aquest canvi, Garzón obliga la fiscalia a presentar el recurs de reforma en el seu jutjat i no a la sala del penal, com tenia intenció el ministeri públic. L'obertura del sumari es justifica "en vista de la gravetat dels fets i dels presumptes delictes comesos". Segons Garzón, els actes investigats podrien constituir "una infracció, el coneixement de la qual s'atribueix a la sala del penal per ser castigada amb pena superior a nou anys" de presó.

Actualitzat
La fiscalia tenia la intenció de presentar el recurs contra l'admissió a tràmit de la investigació de les denúncies per part de Garzón directament en apel·lació i no en reforma, per la qual cosa disposava d'un termini de cinc dies que expira dimarts que ve. El ministeri públic anava a prendre aquesta decisió acollint-se a l'article 766 de la llei d'enjudiciament criminal, que estableix la possibilitat de prescindir del tràmit de recurs de reforma davant la sala del penal si les diligències prèvies no han estat transformades en sumari.

A conseqüència de la interlocutòria de Garzón comunicant l'obertura del sumari al president en funcions de l'Audiència Nacional, els tràmits perquè la sala del penal estudiï el recurs de la fiscalia s'allarguen en el temps, ja que primer haurà de pronunciar-se el magistrat instructor i, posteriorment, en cas que hi hagi recurs d'apel·lació, la sala del penal.

En aquest sentit, fonts de la fiscalia han assenyalat que amb tota probabilitat la fosa en què es troben les despulles del poeta Federico García Lorca s'obrirà en un termini inferior a dos mesos i abans, per tant, que l'Audiència Nacional estudiï el recurs d'apel·lació.
Anar al contingut