Protestes contra les agressions sexuals durant les festes dels Sanfermins de l'any passat (Reuters)
Protestes contra les agressions sexuals durant les festes dels Sanfermines de l'any passat (Reuters)
Pamplona

Front comú contra els atacs sexistes als Sanfermines

Les institucions navarreses s'han unit per evitar accions de violència sexual o actituds sexistes en aquestes festes, que comencen dijous que ve

RedaccióActualitzat

Les institucions navarreses s'uneixen per frenar els atacs sexistes als Sanfermines, una de les festes de l'estiu més famoses del món. L'Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra fan un front comú per evitar accions de violència sexual com les que han passat als últims anys. unes accions que han generat una resposta contundent de la societat, que exigeix tolerància zero contra aquestes agressions.

Tant l'alcalde de Pamplona, Joseba Asiron (Euskal Herria Bildu), com la directora general de Turisme, Maitena Ezkutari, en representació de l'executiu navarrès (Nafarroa Bai), han presentat aquest divendres una campanya en què es demana la implicació dels mitjans de comunicació i de tots els moviments socials per reivindicar el caràcter "popular i espontani" dels Sanfermines.

L'alcalde ha recordat que són unes festes que porten 1,5 milions de visitants a una ciutat que té 200.000 habitants i que l'escriptor Ernest Hemingway "la va treure de l'anonimat tant per a bé com per a mal". I ha lamentat que alguns d'aquests visitants han traduït l'essència de les activitats amb nou dies amb "vi i dones", convertint Pamplona en una ciutat "on tot s'hi val". Hi han contribuït, ha dit, els turoperadors.

Asiron ha subratllat, però, que els Sanfermines són "una cosa molt diferent". En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que, juntament amb el govern foral, les penyes i altres col·lectius, volen potenciar el "caràcter popular i profundament familiar de la majoria dels actes, i lluitar contra la xacra dels atacs sexistes."

L'ajuntament, en col·laboració amb l'executiu que presideix Uxue Barkos, mostra en una pàgina web les peculiaritats de les festes, amb un protocol a seguir davant d'una possible agressió. La directora general de Turisme, Maitena Ezkutari, ha dit que s'havia editat un fulletó de benvinguda, amb un codi de bones pràctiques i telèfons, a més de comunicacions a través de les xarxes social, posant de manifest que "no tot s'hi val". "Cal canviar la imatge i és responsabilitat de tots aconseguir-ho", ha afirmat la responsable de Turisme del govern navarrès.

Anar al contingut