Gori

Explota un tren a Geòrgia en trepitjar una mina oblidada pels russos en la retirada

Un tren carregat de gasoil ha esclatat aquest diumenge a Geòrgia, a prop de la ciutat de Gori, en trepitjar una mina residu de la recent guerra amb Rússia. No hi ha hagut víctimes, però l'explosió ha provocat una immensa columna de fum. La deflagració també ha afectat un magatzem de municions. L'accident ha coincidit amb l'arribada del primer dels tres vaixells de guerra nord-americans que porten ajuda humanitària als georgians. D'altra banda, el president de torn de la Unió Europea ha convocat una cimera extraordinària per l'1 de setembre, per discutir sobre el futur de les relacions amb Rússia i l'enviament d'ajuda a Geòrgia.

Actualitzat

El conflicte del Caucas encara continua latent malgrat la firma de l'acord de pau i la pràctica retirada de les tropes russes de territori georgià. El rastre de l'ocupació russa s'ha fet evident prop de la ciutat de Gori amb l'explosió de diversos vagons d'un comboi que portava combustible cap a aquesta localitat, on s'espera que en les pròximes hores retornin els refugiats un cop l'exèrcit georgià acabi de netejar el terreny de mines. Precisament ha estat una d'aquestes mines oblidades pels russos en el seu replegament la culpable de l'espectacular explosió i del posterior incendi, que s'ha vist agreujat perquè ha afectat un polvorí ple de munició.

Comença l'arribada d'ajuda humanitària

La població tant de Geòrgia com d'Ossètia del Sud intenta torna a la normalitat enmig d'aquests ensurt i d'un dèbil alto al foc que tots observen de prop i amb reticències, especialment pel pols que Rússia manté amb els Estats Units en particular i Occident en general. Un exemple més d'aquesta tensió és l'arribada d'ajuda humanitària per a Geòrgia amb vaixells de guerra. Al port comercial de Batumi, on l'esperava un ampli comitè de benvinguda ha arribat el primer destructor nord-americà amb ajuda humanitària per a la població, com matalassos, mantes i menjar.

El Kremlin, que aquesta setmana ja havia expressat la seva molèstia per les maniobres navals que fan bucs de l'OTAN al mar Negre, entre ells la fragata espanyola "Almirall Joan de Borbó", ha deixat entreveure les seves sospites que les embarcacions dels Estats Units en realitat transportin armes en comptes d'ajuda humanitària.

El comandament rus ha envoltat les regions separatistes d'Ossètia del Sud i Abkhàzia amb un radi de seguretat de 15 quilòmetres on ha instal·lat 36 llocs militars, divuit per a cada regió, a càrrec de més 2.500 efectius de les forces de pau russes. Tblisi denuncia que aquestes franges s'han creat sense el seu consentiment i que les tropes russes mantenen sota el seu control carreteres i zones estratègiques del país, com el port de Poti, situat a 200 quilòmetres d'Ossètia del Sud i a 60 d'Abkhàzia.

Anunci de cimera europea

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han anunciat que es reuniran en una cimera extraordinària a Brussel·les el pròxim 1 de setembre, segons ha confirmat el president francès i de torn de la UE, Nicolas Sarkozy.

Anar al contingut