Barcelona

Esquerra dóna una nova oportunitat al tripartit

Esquerra Republicana ha tornat a ser decisiva a l'hora de formar el govern sorgit de les urnes. Temptat per convergents i socialistes, finalment ha decidit decantar-se per donar una nova oportunitat al tripartit per aplicar "polítiques serenes, constructives i estables". El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, proposarà aquest dilluns a l'executiva del seu partit el govern d'entesa amb el PSC i ICV-EUiA perquè, assegura, és el que millor garanteix la cohesió social del país. Carod ha destacat la necessitat de continuar les polítiques socials iniciades per l'anterior govern.

Actualitzat
Josep-Lluís Carod-Rovira destaca que aquesta ha de ser la legislatura d'un govern constructiu, estable, il·lusionador i de màxima unitat democràtica i nacional. També ha dit que no és moment de crear fronts de cap tipus i ha apostat per grans pactes a nivell de país i una postura unitària de tots els partits a Madrid en els temes clau per a Catalunya. El líder republicà destaca també la importància de continuar avançant en les polítiques socials ja que, ha dit, la qualitat de vida és imprescindible que formi part inseparable de la identitat, la cultura i la llengua nacional.

Les tres formacions del tripartit encara no han concretat l'organigrama del nou govern ni han entrat a discutir l'existència o no d'una conselleria primera. Segons Carod-Rovira, però, ell assumirà responsabilitat dins del mateix govern com a número dos. Fonts dels dos partits han apuntat que molt probablement es crearà una vicepresidència. Finalment, Joan Saura seria el tercer home fort del nou govern.

Montilla, Carod i Saura es reuniran aquest dilluns al matí per acabar de concretar un acord i després s'espera que facin pública de manera oficial la reedició del tripartit en una compareixença conjunta. L'objectiu, explica Carod, és arribar a un acord "com abans millor" per tranquil·litzar la societat catalana.

En una compareixença a la seu del partit, al carrer Villaroel de Barcelona, el líder republicà ha explicat que en la decisió d'escollir el tripartit enfront de la proposta de Convergència hi ha influït el fet que CiU prioritzés el pacte amb el PSC, tal com ho havia fet el PSOE i el govern espanyol, així com alguns dirigents del Partit Popular. En cap dels tres casos, ha dit, ERC hi era present. Carod ha ressaltat també que ells ja van anunciar que només estarien presents en un govern que es decidís a Catalunya.

Segons Carod-Rovira, els resultats de les eleccions del dia 1 comporten que "no hi hagi cap partit que tingui majoria absoluta i que s'hagi d'optar per un govern de coalició entre més d'una força política". També ha explicat que després de reunir-se amb els candidats de les altres forces, amb Artur Mas, amb José Montilla i Joan Saura, ha pogut constatar que cap dels altres partits té un horitzó nacional que no vagi més enllà del simple desplegament del nou Estatut.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut