Madrid

Es confirma la recessió de l'economia espanyola en caure un 1% el PIB del quart trimestre

Es confirma la recessió de l'economia espanyola. El producte interior brut ha caigut un 1% el quart trimestre respecte de l'anterior, segons les dades provisionals de l'Institut d'Estadística. És el segon trimestre consecutiu que l'economia espanyola està en negatiu i, per tant, es pot parlar de recessió. Respecte a l'últim trimestre de l'any passat, el PIB ha caigut un 0,7%. La davallada de l'activitat econòmica s'explica, sobretot, perquè ha baixat el consum. En el conjunt de l'any 2008, l'economia espanyola ha crescut un 1,2%, la taxa més baixa des del 1993.

Actualitzat
El PIB espanyol es va contraure un 1% entre l'octubre i el desembre en taxa intertrimestral, segons l'Institut Nacional d'Estadística, de manera que es confirma l'entrada en recessió de l'economia espanyola, és a dir, dos trimestres consecutius de creixement negatiu, fet que no passava des de fa 15 anys. En concret, l'última vegada que l'economia espanyola va entrar en recessió va ser en el primer trimestre de 1993, quan el PIB es va contraure un 1,1% en taxa intertrimestral, després d'haver caigut un 0,4% el quart trimestre del 1992.

A més, segons les dades avançades per l'INE, l'economia espanyola va decréixer el quart trimestre un 0,7% en taxa interanual, respecte del creixement positiu del 0,9% que va experimentar en el tercer trimestre. Així, l'organisme estadístic estima que el PIB ha crescut en termes reals un 1,2% en el conjunt de l'any 2008, respecte del 3,7% del 2007. La taxa negativa del període octubre-desembre és superior a la registrada en el tercer trimestre (-0,3%) i contrasta amb el creixement positiu que el PIB va registrar fa un any, quan va avançar un 0,6%.

L'economia espanyola no experimentava una contracció de la seva taxa interanual des del tercer trimestre de 1993, quan ha reculat un 0,6%. Les dades avançades avui per l'INE (les definitives es publicaran el pròxim 18 de febrer) es diferencien en una dècima amb les apuntades pel Banc d'Espanya fa uns quinze dies.
Anar al contingut