El Caire

Els tres cooperants catalans estan bé de salut, segons un nou comunicat d'Al-Qaeda

Els tres cooperants catalans segrestats a Mauritània estan bé. Així ho assegura un comunicat de dues pàgines del grup terrorista d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic, que n'ha reivindicat el segrest. La nota s'ha difós en diversos fòrums de grups islàmics a internet. El document explica que els tres cooperants seran tractats seguint els preceptes de la llei islàmica i reivindica de nou el missatge d'àudio difós dimarts a la cadena Al-Jazeera. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que l'objectiu principal del govern és localitzar i alliberar els segrestats, actuant amb fermesa i prudència. L'executiu creu que el segrest es podria allargar entre tres i sis mesos.

Actualitzat
Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez van ser segrestats el 29 de novembre a uns 150 quilòmetres de Nouakchott, capital de Mauritània, quan viatjaven en un comboi per carretera cap a Nouadhibou.

El comunicat d'Al-Qaeda està datat el 7 de desembre. Confirma que també ha capturat el cooperant francès Pierre Camatte i diu que els combatents que han segrestat els quatre europeus ja són a les seves bases de seguretat, en una zona sense identificar. El document vincula la seguretat dels ostatges a la dels sis raptors i "dels germans musulmans" i acaba amb crides a la guerra santa.

Aplicació de la llei islàmica

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'especialista en terrorisme global Jesús Antonio Núñez Villaverde ha assegurat que la menció a la llei islàmica "pot voler dir qualsevol cosa, perquè no hi ha una llei islàmica que reguli d'una forma concreta una situació com la que s'està produint ara amb el segrest dels tres cooperants. El que es pot interpretar és que hi haurà no només una petició d'un rescat, sinó també algun tipus de plantejament polític més o menys elaborat per part d'aquest grup".

De fet, això coincideix amb les tesis del govern espanyol, que avisen que el cas podria anar per llarg, entre tres i sis mesos, tenint en compte l'experiència prèvia en altres segrestos. L'executiu creu que Al-Qaeda ha trigat tant a reivindicar l'acció perquè ha esperat que els segrestadors trobessin refugi.

Fermesa i cooperació internacional

Aquestes són les dues millors estratègies per resoldre el segrest dels tres cooperants de l'ONG Barcelona Acció Solidària, segons el president del govern espanyol. José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que l'objectiu principal del govern és localitzar i alliberar els segrestats. L'executiu, però, és conscient de les dificultats que això comporta.

El segrest dels tres cooperants "ens ha posat davant d'una organització terrorista que fa dels països més desenvolupats l'objectiu preferent dels seus atacs. Contra el terrorisme no hi ha camins curts, hi ha fermesa, prudència, cooperació internacional, aïllament social i la utilització de totes les nostres capacitats".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut