Barcelona

Els treballadors d'Iberia posen fi a la protesta que ha col·lapsat l'aeroport del Prat

Els dos centenars de treballadors del servei de terra d'Iberia que des de mig matí ocupaven les pistes de l'aeroport de Barcelona han posat fi a la seva protesta cap a les sis de la tarda sota la vigilància de la Guàrdia Civil. Ho han fet després de rebre la confirmació que Iberia ha sol·licitat realitzar el servei d'"autohandling" dels seus avions i que Aena ho ha acceptat. La vaga espontània ha obligat a paralitzar totalment l'activitat de l'aeroport i cap avió s'ha pogut enlairar des de les deu del matí fins a dos quarts de nou del vespre, cosa que ha atrapat milers de passatgers en aquest i altres aeroports. Iberia ha cancel·lat tots els seus vols fins demà a les set del matí.

Actualitzat

La Guàrdia Civil ha posat fi aquesta tarda a la vaga espontània dels treballadors dels serveis de terra, també anomenats "handling", d'Iberia. Els equips antiavalots han entrat a les pistes i això ha forçat que els treballadors en protesta les abandonessin. Hi ha nou persones detingudes. El col·lapse a l'aeroport, però, no s'ha acabat i no ho farà almenys fins demà, quan es reprendran el gruix dels vols. S'han cancel·lat un total de 544 vols i l'activitat aeroportuària ha estat aturada fins a dos quarts de nou del vespre, un cop Aena ha acabat de retirar els vehicles que bloquejaven les pistes. Iberia ja ha anunciat que cancel·la tots els vols fins demà a les set del matí, mentre que altres companyies ja han començat a operar.

El caos ha començat a quarts de nou del matí. Els taulells de facturació d'Iberia funcionaven a mig ritme i les cintes no s'emportaven les maletes. Els treballadors estaven convocats a una assemblea a les nou del matí per parlar de la situació creada després que aquesta setmana la companyia ha perdut la concessió de "handling". Dues hores després, desenes de treballadors, a peu o amb camions, furgonetes i altres vehicles, han bloquejat les tres pistes de la instal·lació. Aena s'ha vist obligada a suspendre el trànsit aeri i a desviar a altres aeroports pròxims -a Girona i Reus, però també a Madrid o Alacant- els vols que tenien previst aterrar a Barcelona.

Impotència entre els usuaris

La protesta ha agafat per sorpresa milers d'usuaris, alguns dins mateix dels avions i molts d'ells disposats a començar les seves vacances. Amb indignació però resignats i impotents, han acceptat la situació, que han titllat de vergonyosa i tercermundista. Els que han pogut s'han buscat una altra manera d'arribar al seu destí, altres han cancel·lat directament les seves reserves i la gran majoria han buscat mil maneres per fer més còmode l'espera. Aena ha repartit a través de la Creu Roja entrepans i aigua.

No hi ha hagut incidents greus, però la policia ha custodiat els taulells d'informació d'Iberia davant l'allau d'usuaris que s'hi acostaven per presentar les seves reclamacions. Uns taulells que, de tota manera, han estat buits bona part del dia. El personal del Servei d'Emergències Mèdiques ha atès un mínim de tres lipotímies i diversos casos de crisis d'ansietat.

El caos de l'aeroport del Prat també ha repercutit al de Madrid-Barajas, en un dia, divendres, en què molta gent que treballa a la capital espanyola torna cap a Barcelona. La cancel·lació de tots els vols del pont aeri i de vols a Barcelona provinents de l'estranger ha fet que molta gent s'hagi quedat atrapada a Barajas. Iberia ha posat a disposició dels afectats desenes d'autobusos gratuïts cap a la capital catalana. Altres afectats han preferit passar la nit a Madrid fins que demà s'arregli la situació. En tot cas, males cares i molts inconvenients.

Iberia mantindrà serveis de "handling"

Els empleats d'Iberia, temerosos per la possible pèrdua de llocs de treball davant les noves concessions dels serveis de terra, han forçat la companyia a sol·licitar a Aena mantenir el "handling" per als seus avions. L'organisme gestor de l'aeroport ha accedit a la petició. Després de l'assemblea d'aquesta tarda, els treballadors han anunciat que els seus representants i la direcció d'Iberia es reuniran demà per buscar una solució al conflicte.

Iberia ha perdut aquesta setmana la concessió del servei de terra a passatgers a l'aeroport de Barcelona a favor de les seves competidores Air Europa, Spanair i FCC, després de les noves concessions donades per AENA. Unes 2.000 persones s'encarreguen d'aquestes tasques i, malgrat que les noves consessionàries estan obligades a absorbir el personal ja existent, els sindicats temen que els canvis suposin la pèrdua d'entre 700 i 900 llocs de treball.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut