Membres de l'equip arqueològic dels Guerrers de Terracota de Qin Shihuang recullen el Premi Príncep d'Astúries de les ciències socials. (F…
Membres de l'equip arqueològic dels Guerrers de Terracota de Qin Shihuang recullen el Premi Príncep d'Astúries de les ciències socials. (Foto: EFE)
Oviedo

Els Prínceps d'Astúries, marcats per la crisi econòmica i els valors fonamentals

Els guardonats amb el Príncep d'Astúries han recollit divendres a la tarda el seu premi en una cerimònia al Teatre Campoamor i que ha estat presidida pels prínceps Felip i Letícia. La reina Sofia els ha acompanyat en aquest acte que suma ja la trentena edició del Príncep d'Astúries.

Actualitzat
L'Organització Nacional de Trasplantaments d'Espanya ha rebut el Premi Príncep d'Astúries a la cooperació internacional. El jurat ha destacat el lideratge internacional d'aquesta organització, perquè ha situat Espanya com a capdavantera dels sistemes de trasplantaments al món.

Mentrestant, el Príncep d'Astúries de les arts ha recaigut en l'escultor nord-americà Richard Serra, considerat un dels escultors més rellevants de l'avantguarda de la segona meitat del segle XX. I en la categoria d'investigació científica, els premiats han estat els bioquímics David Julius, Baruch Minke i Linda Watkins. Considerats per la comunitat científica com a referents mundials de la neurobiologia sensorial, el jurat ha apreciat el seu treball sobre les causes del dolor.

L'escriptor libanès Amin Maalouf ha pujat a l'escenari per recollir el Premi Príncep d'Astúries de les lletres, un guardó que premia un dels autors contemporanis que més ha aprofundit en la cultura mediterrània i ha centrat el seu discurs en la necessitat de convivència, la pluralitat i la diversitat.

En la categoria de la concòrdia, el guardó ha recaigut en Mans Unides, pel seu treball de mig segle en la lluita contra la pobresa i a favor de l'educació en més de setanta països.

Després del lliurament d'aquest guardó, han pujat a l'escenari alguns membres de l'equip arqueològic dels Guerrers de Terracota de Qin Shihuang per recollir el Premi Príncep d'Astúries de les ciències socials. El jurat ha posat en valor una investigació multidisciplinària considerada molt valuosa per acostar al públic una etapa clau de la història de les civilitzacions.

El penúltim guardó que s'ha lliurat en la cerimònia al Teatre Campoamor d'Oviedo ha estat el de comunicació i humanitats per dues de les referències intel·lectuals del pensament europeu, els sociòlegs Zygmunt Bauman i Alain Touraine, que han demostrat el que són amics i han aprofitat el guardó per fer un al·legat a favor de la convivència i defensar la necessitat de lluitar pels valors fonamentals davant les incerteses d'aquest moment històric. El jurat ha considerat que els dos sociòlegs representen la tradició intel·lectual del pensament europeu i valora els seus treballs sobre la societat postindustrial i els valors de l'home postmodern.

Finalment, el lliurament s'ha tancat amb el Príncep d'Astúries dels esports a la selecció espanyola de futbol com a guanyadora del Mundial de Sud-àfrica, un dels moments més aplaudits i menys protocolaris de la cerimònia.

El príncep d'Astúries ha pronunciat el discurs anual de la cerimònia, s'ha centrat a parlar de l'actual situació de crisi econòmica i ha dit que cal un canvi de model i d'actitud entre tots. Ha remarcat que s'ha de "buscar la moderació on hi ha hagut excessos i ètica on hi ha hagut abusos".
Anar al contingut