Wernigerode

Els nens aris criats pel nazisme es reuneixen a Alemanya per recordar la seva experiència

El nazisme va intentar perpetuar una raça ària pura. Així s'entenen els plans per exterminar jueus i gitanos, i un macabre experiment anomenat Lebensborn. Significa "font de vida" en alemany, i és el nom d'un projecte creat per Adolf Hitler el 1936. Consistia a aparellar soldats nazis amb noies solteres que complien els requisits de la raça ària: cabells rossos, ulls blaus i pell blanca. Cada soldat havia de tenir almenys quatre fills amb les noies, que passaven el seu embaràs en unes cases especials amb l'ajut econòmic del govern alemany. Els nens fruit d'aquesta idea són avui avis, i per primera vegada s'han reunit per superar el trauma i la vergonya de pertànyer a l'experiment que va idear Hitler.

Actualitzat
Tots els nens que van ser "fabricats" en aquest projecte es van lliurar a famílies que simpatitzaven amb el nazisme. Per formar part del programa, hi havia una oficina central a Munic, on les dones omplien un qüestionari per demostrar qui eren els seus pares i mares i que no tenien malalties hereditàries, encara que fossin malalties simples, almenys en dues generacions. Les futures mares també havien de provar que provenien de descendència alemanya. Però el projecte Lebensborn va arribar a més a segrestar nens d'altres països europeus que complien les característiques físiques de la raça pura per criar-los a Alemanya. La majoria d'ells mai no han aconseguit localitzar els seus pares biològics.

Gràcies a l'Associació Lebensspuren molts d'aquells nens han descobert el seu passat i, a més, han pogut compartir les seves vivències amb altres víctimes del terrible projecte nazi. Molts d'ells s'han trobat a Wernigerode, a l'est d'Alemanya, un dels llocs on hi havia cases d'acollida per a les dones embarassades del règim. És la primera vegada que els nens del Lebensborn es reuneixen per intentar superar el trauma i la vergonya que els ha causat formar part d'un programa racista fruit de l'horror nazi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut