Barcelona

Els Mossos patrocinen un guardó literari

La literatura catalana compta des d'ara amb un guardó patrocinat pels Mossos d'Esquadra, tal com passa a França amb la Gendarmeria. El premi, que ja ha obert el procés d'admissió d'originals, es diu Crims de Tinta i és el primer del gènere de novel·la negra que es crea per a obres en llengua catalana. La distinció està dotada amb 25.000 euros i només hi poden optar novel·les inèdites. L'editorial La Magrana, del grup RBA, s'encarregarà de publicar el volum guanyador, que es farà públic el 24 d'abril, Dia de les Esquadres. El termini d'admissió d'originals s'acaba el 15 de març. A banda del grup RBA i la conselleria d'Interior, darrere la iniciativa hi ha la llibreria barcelonina Negra y Criminal.

Actualitzat

El premi Crims de Tinta s'ha creat el mateix any que acabarà el desplegament dels Mossos d'Esquadra a Catalunya i enllaça amb la tradició de novel·la negra catalana, amb autors com Manel de Pedrolo, Rafel Tasis o Jaume Fuster.

La conselleria d'Interior assegura l'objectiu del guardó és "fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres de temàtica relacionada amb els àmbits competencials" del departament, a banda "d'aprofundir en la integració social dels fets policials i acostar la cultura i la policia".

De la seva banda, el director general d'RBA, Joaquim Palau, destacat l'aposta "forta pel gènere negre i per oferir un relleu a una de les col·leccions clàssiques, La Negra, que durant els anys vuitanta va publicar títols d'autors com Maria Antònia Oliver i Andreu Martín" i escriptors estrangers com Boris Vian i Graham Greene.

Les bases del premi estableixen que la composició del jurat no es farà pública fins al dia del veredicte. La creació del premi s'ha anunciat just dues setmanes abans de la tercera trobada de novel·la negra BCNegra, que tindrà lloc a la capital catalana.

Anar al contingut