La núvia de les fotos va ser obligada per la família a casar-se amb un cosí
La núvia de les fotos va ser obligada per la família a casar-se amb un cosí
Tarragona

Els Mossos d'Esquadra impedeixen el matrimoni forçat de tres adolescents del Baix Camp i la Ribera d'Ebre

Aquests casos ja figuren com un delicte específic al nou Codi Penal, que els castiga amb penes de tres anys i mig de presó

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra van impedir l'any passat tres matrimonis forçats a la demarcació de Tarragona.

Al febrer es va detectar el cas de dues germanes adolescents que vivien a Flix, la Ribera d'Ebre, que s'anaven a casar obligades pels seus pares. L'alerta va venir de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), que va avisar els Mossos sobre un possible cas de maltractaments d'una família marroquina cap a les seves dues filles de 16 i 17 anys.

Quan els Mossos van començar a investigar el cas, van adonar-se que els pares mantenien aïllades les seves dues filles de qualsevol possible relació amb homes, tinguessin l'edat que tinguessin. Quan la policia hi va intervenir, les dues filles estaven a punt de marxar per casar-se amb els homes que els pares havien triat.

Al desembre, una adolescent del Baix Camp va poder escapar-se de casa abans que la seva mare l'obligués a anar a Tunísia per casar-se amb un noi adinerat d'aquell país. Ara està sota la tutela de la Generalitat, internada en un centre de protecció de menors.

La intervenció de l'entorn és clau

En tots els casos, la intervenció de l'entorn de les noies ha resultat clau per poder evitar els casaments i protegir les víctimes.

L'escàs nombre de casos detectats evidencia, segons els Mossos d'Esquadra, una realitat oculta que no transcendeix. Els Mossos d'Esquadra destaquen la importància del treball "en xarxa" per destapar aquestes situacions, que solen arribar a la policia mitjançant les alertes dels serveis socials.

La policia aconsella les víctimes que en parlin amb el seu entorn i que prenguin precaucions, com ara guardar la documentació personal. També recorden que hi ha la possibilitat de trucar al telèfon d'emergències 112.

Canvis al Codi Penal

A més, des del juliol de l'any passat, el nou Codi Penal ja recull el matrimoni forçat com un delicte específic que es castiga amb penes de tres anys i mig de presó.

La legislació preveu una pena de presó d'entre sis mesos i tres anys i mig o una multa de 12 a 24 mesos, segons la gravetat de les coaccions, per a tot aquell que, amb intimidació greu o violència, obligui una altra persona a contraure matrimoni. A més, també preveu la mateixa pena per a tot aquell que recorri a la violència, a la intimidació greu o a l'engany per forçar algú a abandonar el territori espanyol o a no retornar-hi.

En els primers nou mesos de l'any 2015, els Mossos d'Esquadra van intervenir en un total de 17 casos de matrimonis forçats a Catalunya, 9 dels quals corresponien a menors d'edat. L'any anterior, es va actuar sobre un total de 10 casos i, el 2013, en 26.

Anar al contingut