Rajoy amb Merkel a la trobada que van mantenir a Marsella al desembre. (Foto: Reuters)
Rajoy amb Merkel a la trobada que van mantenir a Marsella al desembre. (Foto: Reuters)
Madrid

Els governs espanyol, francès i alemany relativitzen la decisió d'S&P de rebaixar la qualificació del deute

Els governs europeus relativitzen la nova decisió de l'agència de qualificació Standard and Poor's de tornar a rebaixar el deute a diversos països de l'eurozona. Espanya, França i Alemanya aposten per continuar aplicant les reformes polítiques que ja s'han posat en marxa i es mostren escèptics amb la decisió de l'agència de qualificació nord-americana perquè no és la primera vegada que carrega contra l'euro.

RedaccióActualitzat
Els governs espanyol, francès i alemany consideren que no s'ha d'aixecar l'alarma davant de la decisió de Standard and Poor's de tornar a rebaixar el deute a diversos països de la zona euro i que cal relativitzar aquesta notícia.

Des de França, el primer ministre, François Fillon, s'ha mostrat disposat a fer nous ajustos si són necessaris tot i que també ha demanat una mica de tranquil·litat per no exagerar la degradació creditícia. La cancellera Angela Merkel, per la seva banda, ha explicat que aquest toc d'alerta evidencia que encara no s'ha fet tot el que cal.

A Espanya, el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, ha admès que aquesta última rebaixa afecta la credibilitat de l'euro però ha deixat clar que és molt general i que no representa cap gran daltabaix, una línia que també ha defensat el president espanyol, Mariano Rajoy. El popular ha remarcat que el seu partit serà capaç de recuperar la reputació d'Espanya i ha defensat la seva política de control del dèficit.

El president de la Generalitat, Artur Mas, també ha volgut treure ferro a les qualificacions de les agències i ha destacat que el més important són les mesures que els governs porten a terme per contenir el dèficit.

La Comissió Europea ha reaccionat amb més contundència i ha qualificat la decisió d'inconsistent, mentre que el Banc Central Europeu ha assegurat que això és un cop devastador que causarà greus problemes, sobretot a Itàlia.

Les polítiques d'austeritat poden ser un fracàs

Precisament aquest dissabte, Standard and Poor's ha apuntat que només amb retallades i polítiques d'austeritat no s'aconseguirà reconduir la situació i sortir de la crisi. Per l'agència de qualificació aquesta tisorada s'hauria de combinar amb altres mesures que ajudin a restablir l'equilibri econòmic.

L'agència nord-americana, a més, també ha assegurat que l'eurozona té un 40% de possibilitats d'entrar en recessió durant el 2012, una situació que podria millorar a partir del segon semestre de l'any.
Anar al contingut