Hi ha unes 6.000 persones en espera d'un trasplantament a Espanya.
Hi ha unes 6.000 persones en espera d'un trasplantament a Espanya.
Barcelona

Els experts auguren que els trasplantaments no seran necessaris d'aquí a 25 anys

La medicina regenerativa i els òrgans bioartificials creats a partir de cèl·lules mare dels mateixos pacients faran que d'aquí a uns 25 anys els trasplantaments ja no siguin necessaris. És un dels pronòstics que fan els experts reunits aquests dies a Barcelona en el dotzè congrés de la Societat Catalana de Trasplantaments.

RedaccióActualitzat
La medicina regenerativa i els òrgans bioartificials creats a partir de cèl·lules mare dels mateixos pacients faran que d'aquí a uns 25 anys els trasplantaments tal com els coneixem avui en dia ja no siguin necessaris. És el pronòstic que ha fet el president de la Societat Catalana de Trasplantaments, Josep Maria Campistol, en el dotzè congrés d'aquesta institució, que es fa aquests dies a Barcelona.

Les investigacions per a la creació d'òrgans artificials estan més avançades en el cas del cor, amb què ja s'ha experimentat amb ratolins, ha explicat el vicepresident de la societat científica i cap de la Unitat de Trasplantament Cardíac de l'Hospital de Bellvitge de Barcelona, ​​Nicolás Manito. La teràpia consistiria a "destruir les cèl·lules dolentes del cor, de manera que només quedi l'estructura de col·lagen, que es 'farciria' amb cèl·lules mare del pacient i factors de diferenciació, perquè aquestes cèl·lules mare es transformin en cèl·lules pròpies del cor".

Aquesta possibilitat és una línia d'investigació sòlida però poc avançada. Per això, ha detallat Josep Maria Campistol, es treballa en paral·lel per allargar al màxim la supervivència dels trasplantats. Per això, els experts miren d'aconseguir que el tractament d'immunosupressió, que s'administra als pacients per evitar que rebutgin l'òrgan trasplantat, sigui "més refinat i selectiu".

Els òrgans cada vegada procedeixen de persones més grans a causa de la disminució dels accidents de trànsit, de manera que una de les prioritats és millorar la conservació dels òrgans. En aquesta línia, el cirurgià toràcic de l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid Javier Moradiellos ha presentat una nova tècnica per a la conservació dels pulmons, que permet que aguantin en bon estat durant dotze hores, en lloc de set quan es conserven en fred. Aquesta tècnica, que ja s'aplica, es diu "perfusió en viu" i consisteix a mantenir els pulmons funcionant artificialment fora del cos en un ambient estèril fins que es trasplanten.

Actualment, hi ha unes 6.000 persones en espera d'un trasplantament a Espanya.
Anar al contingut