Washington

Els EUA superen els 1.000 soldats morts a l'Afganistan

Els Estats Units ja han passat la barrera simbòlica dels 1.000 soldats morts a l'Afganistan. Des de principis d'any, ja han mort 54 nord-americans, 20 més que el mateix període que l'any passat. La província més perillosa és la de Helmand, on des de fa deu dies l'OTAN llança una gran ofensiva contra els talibans. Avui, els afganesos han vist una escena inèdita: el màxim responsable militar dels Estats Units ha sortit a la televisió afganesa a demanar perdó pel bombardeig d'ahir que va matar 27 civils per error. Paral·lelament, el secretari de Defensa dels EUA, Robert Gates, ha lamentat que la desmilitarització d'Europa sigui un "impediment a la seguretat".

Actualitzat
La desmilitarització d'Europa ha passat de ser una "benedicció" al segle passat a "un impediment per a l'assoliment de seguretat real i pau duradora" en aquest segle, ha afirmat el cap del Pentàgon, Robert Gates, en un discurs a la Universitat de Defensa Nacional, al Fort McNair de Washington, davant funcionaris civils i militars dels 28 països membres de l'OTAN.

"La debilitat real o percebuda pot ser una temptació pels errors de càlcul i l'agressió", ha afegit Gates. "En un nivell més bàsic també pot resultar en restriccions dels fons i de les capacitats que facin difícil l'operació i la lluita, junts, contra les amenaces comunes". Gates ha elogiat l'esforç, encapçalat per l'exsecretària d'Estat nord-americana Madeleine Albright, per actualitzar el concepte estratègic de l'OTAN. El document final se sotmetrà a l'aprovació en una cimera de l'aliança al novembre a Lisboa. 

La conferència és part del procés de formulació d'un nou concepte estratègic per a la aliança formada fa 61 anys, i que va revisar el seu enfocament per darrera vegada el 1999. Ahir, la secretària d'Estat, Hillary Clinton, va recordar als participants que una dècada enrere l'OTAN ponderava si les forces militars de l'aliança participarien en missions fora de la seva àrea geogràfica. "Avui els vaixells de guerra de l'OTAN combaten la pirateria a les aigües davant de la Banya d'Àfrica", va dir Clinton.

"La missió d'instrucció de l'OTAN ha donat capacitació a més de 14.000 iraquians, hem convingut a treballar junts per afrontar l'amenaça de míssils a l'Orient Mitjà i en els últims dos mesos els aliats dels EUA han acordat incrementar en gairebé 10.000 soldats seva contribució a la missió a l'Afganistan ", va assegurar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut