Estats Units

Els EUA creuen que Mohamed V dirigeix la corrupció immobiliària al Marroc, segons Wikileaks

Els informes secrets de l'ambaixada dels Estats Units a Rabat i del consolat a Casablanca revelen que Washington creu que la corrupció és una pràctica habitual al palau reial del Marroc. En aquests documents, diplomàtics nord-americans expliquen casos concrets en què els assessors del rei Mohamed VI els haurien exigit el pagament de comissions per tirar endavant projectes immobiliaris.

Actualitzat
Els informes secrets dels EUA revelen que Washington creu que la corrupció és una pràctica habitual al palau reial del Marroc. Segons publica aquest divendres el diari "El País", un dels mitjans que ha tingut accés a les filtracions de Wikileaks, el conseller comercial dels Estats Units, adscrit al consolat a Casablanca, hauria manifestat, després de reunir-se amb empresaris i executius d'empreses de la família reial el desembre passat: "La influència i els interessos comercials del rei i d'alguns dels seus assessors" s'evidencien "en cada gran projecte immobiliari al Marroc".

El cas d'un empresari que volia invertir


En un document fet públic ara, aquest representant nord-americà dóna el nom dels seus informants i relata detalladament com un home de negocis, a través d'un consorci nord-americà, desitjava invertir 220 milions de dòlars (162 milions d'euros) en un projecte immobiliari. El negociant va obtenir el permís del governador de la zona on volia invertir per construir, però al cap de poc el palau reial "el va animar", segons els documents publicats per "El País", a associar-se amb ell a través d'una societat de la família reial. L'empresari ho va rebutjar i el projecte es va paralitzar durant mesos. Més tard, l'empresa vinculada amb el palau reial va proposar a l'empresari que organitzés una visita a un país del golf Pèrsic per fomentar la inversió al Marroc. A canvi, l'empresari seria l'únic propietari del seu projecte immobiliari al Marroc. Ho va acceptar. Finalment, però, l'empresa vinculada al palau reial es va quedar un 5% del projecte.

Només tres persones controlen les inversions al Marroc

"El País" afegeix que un dels principals executius d'una de les grans empreses de la família reial que va viatjar al país va manifestar en una reunió que només tres persones prenen les decisions sobre les grans inversions al Marroc: el mateix Mohamed VI; Fouad Ali el Himma, íntim amic del rei i líder del Partit Autenticitat i Modernitat, i Mounir Majidi, secretari particular del monarca.

La corrupció "ha adquirit un caràcter més institucional amb Mohamed VI"

En la mateixa línia de les pressions, un empresari comercial va manifestar: "Les principals institucions i els procediments de l'Estat marroquí van ser utilitzats pel palau per coaccionar i sol·licitar suborns en el sector immobiliari". I afegeix, segons els mateixos documents: "Encara que les pràctiques corruptes existien durant el regnat del rei Hassan II, han adquirit un caràcter més institucional amb el rei Mohamed VI".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut