Oslo

Els conservadors guanyen les eleccions a Noruega, però hauran de pactar amb la ultradreta

Erna Solberg es presenta com la futura primera ministra de Noruega, després de desbancar els laboristes. Solberg, que va ser ministra, es va guanyar la reputació de "dona de ferro" per la seva contundència en les polítiques d'asil.

RedaccióActualitzat
Després de vuit anys, la dreta tornarà a governar Noruega. El bloc dels partits de centredreta ha aconseguit desbancar la coalició liderada pel laborista Jens Stoltenberg. Amb fama de dura per les seves polítiques en matèria d'immigració, la futura primera ministra, Erna Solberg, haurà de formar govern amb la formació d'ultradreta Partit del Progrés (FrP), on va militar Anders Breivik, acusat d'haver mort més de 70 persones l'estiu de 2011. I és que, tot i la davallada del 30% dels vots que ha sofert el partit de Siv Jensen, el gran perdedor de la nit, la suma dels seus suports als de la coalició conservadora dóna el 54% dels vots.

Els laboristes, al poder des del 2005, passen a l'oposició tot i ser el partit més votat. La sanitat, l'educació i l'ús dels diners procedents del fons de pensions públic que gestiona els ingressos petrolers han estat alguns dels temes centrals de la campanya. Finalment, de poc els ha servit el vídeo que va fer Stoltenberg i que el va convertir en taxista durant un dia, per ser més a prop de l'electorat i intentar esgarrapar més vots.

La virtual nova primera ministra, Erna Solberg, va prometre una baixada d'impostos i una reducció de l'administració pública.

Les converses de cara a la formació del nou govern entre els partits membres de la coalició vencedora començaran immediatament i s'espera que s'arribi a un acord abans del començament del nou curs parlamentari, previst per a principis d'octubre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut