Els consellers empresonats, emmanillats per darrere durant el trasllat al centre

Els advocats asseguren que denunciaran el "tracte vexatori"

Actualitzat

Els advocats dels consellers empresonats han denunciat maltractaments per part de la Guàrdia Civil cap als seus clients durant el trasllat i l'ingrés a la presó.

En declaracions al "Més 324", Jaume Alonso-Cuevillas, l'advocat de Carles Puigdemont i Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Lluís Puig i Clara Ponsatí ha lamentat que fossin emmanillats "per darrere" com, segons ell, es fa als presos perillosos.

L'advocat ha afegit que el conseller de Justícia cessat, Carles Mundó, té "una ferida" als canells provocada per les manilles i que té un informe mèdic que li van fer quan va arribar a la presó. De fet, i segons ha explicat també en altres mitjans, va ser el director de la presó d'Estremera qui va demanar aquest informe forense.

A més, fonts pròximes als vuit consellers també confirmen a Catalunya Ràdio que durant el trajecte, de més de 70 quilòmetres, tampoc duien cinturó, malgrat que dos dels requisits en el trasllat de presos és mantenir la dignitat i la seguretat dels presos.

Alonso-Cuevillas ha assegurat que durant el trajecte a la presó els agents els deien expressions com "os vais a enterar" o "se acabó la broma", i que a dos dels consellers els van fer despullar en arribar a la presó.

Abans d'aquest trasllat, i segons es pot veure en un vídeo enregistrat per Reuters, tres agents de la policia ja es burlaven de les condicions del trasllat dels consellers i, a més a més, feien broma del tracte humiliant que rebrien al centre penitenciari.

El PDeCAT exigeix explicacions a Zoido

El PDeCAT al Senat ha demanat la compareixença urgent del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, pel presumpte "tracte denigrant i vexatori" sofert pels consellers empresonats "durant el trasllat des de l'Audiència Nacional als centres penitenciaris, així com l'arribada a les presons".

En una nota de premsa, el senador Josep Lluís Cleries ha exigit al ministre de l'Interior que doni explicacions sobre aquests "gravíssims" fets en el ple de la setmana que ve i que "s'assumeixin les responsabilitats corresponents".

L'administració penitenciària diu que no ha rebut queixa

Fonts judicials consultades per Catalunya Ràdio consideren que les condicions del trasllat són intolerables i que aquestes mesures se solen aplicar als presos agressius.

L'administració penitenciària ho justifica dient que s'han seguit els protocols habituals i que no els consta cap queixa dels detinguts.

ARXIVAT A:
Govern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut