Pla general de l'escenari amb els acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk, acompanyats pel guitarrista i percussionista Marcos Villalba. 6 …
Pla general de l'escenari amb els acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk, acompanyats pel guitarrista i percussionista Marcos Villalba. 6 d'octubre de 2016. (Horitzontal)

Els acordions de Kepa Junkera i Chango Spasiuk es fusionen en un espectacle únic que uneix la tradició basca i argentina

ACN Manresa.-Els mestres de l'acordió Kepa Junkera i Chango Spasiuk han estrenat aquest dijous a la Fira Mediterrània el seu primer projecte conjunt, 'Mar de Fuelles'. Manresa ha donat l'oportunitat a aquests dos artistes, l'un basc i l'altre argentí, d'unir els seus dos mons en un projecte "únic", que s'ha gestat en una masia de Castelltallat, al Bages. La proposta fusiona dues tradicions amb una forta personalitat: la 'trikitixa' del País Basc i el 'chamamé' d'Argentina. Segons ha afirmat Spasiuk en una entrevista recent amb l'ACN, "junts tot flueix a molta velocitat, molta intensitat i amb molt vertigen". 'Mar de Fuelles' és un dels tres espectacles, juntament amb 'Cadàver Exquisit' i 'Vertical Dance', que han servit per inaugurar oficialment la 19a edició de la Fira Mediterrània de Manresa.

La sala gran del Kursaal s'ha omplert a vessar aquest dijous al vespre per veure en primícia l'estrena mundial del projecte 'Mar de Fuelles', una proposta que uneix els dos millors acordionistes del moment, Kepa Junkera i Chango Spasiuk. Els dos artistes no s'havien trobat mai abans dalt d'un escenari i, segons asseguren ells mateixos, el resultat és una fusió "única". L'espectacle uneix la 'trikitixa' basca -un petit acordió diatònic de botons- i el 'chamamé' -un ritme tradicional de l'Argentina-. Amb 'Mar de Fuelles', Junkera i Spasiuk volen representar "la terra humida, la terra trepitjada i la terra humil que s'obre al món" i conviden els espectadors a un espai de trobada entre cultures. Els dos artistes pugen a l'escenari acompanyats del percussionista de Spasiuk, Marcos Villalba, i diversos instruments que Junkera porta amb ell. Els acordionistes estan especialment agraïts a la Fira Mediterrània de Manresa per haver propiciat l'encontre entre els dos músics. Fa temps que sabien que algun dia treballarien junts i, per això, agraeixen a la Mediterrània haver-ho propiciat. "Ens han permès fer realitat la trobada, ens han donat totes les eines per construir el projecte i ens han brindat l'oportunitat", explicava Junkera. Aquest és un dels tres espectacles inaugurals, tots ells estrenes absolutes i coproduïts per la Fira Mediterrània de Manresa. La triple proposta vol subratllar les facetes essencials de la fira: la tradició, la innovació, i la participacióMés de 300 espectacles durant quatre diesLa Fira Mediterrània de Manresa compta en la seva 19a edició amb més de 300 espectacles -38 estrenes i 12 copoduccions-, 128 companyies i prop d'un miler de professionals inscrits. Enguany el certamen té com a 'leitmotiv' la creació col·lectiva, amb propostes com 'Cadàver Exquisit, en què col·laboren David Carabén, Mercè Sampietro, Toni Mira i Cabo San Roque, o 'Pluja', un espectacle entre el clown Guillem Albà i la pianista Clara Peya. L'escena catalana tindrà també un pes específic amb els nous espectacles d'Enric Montefusco, la Cobla Catalana dels Sons Essencials o la recuperació de la comèdia lírica 'Tempesta esvaïda', de Joaquim Serra.

Anar al contingut