Jakarta

El volcà Merapi, en fase de màxima activitat, obliga a evacuar més de 22.000 persones

A l'illa de Java, a Indonèsia, s'intensifica l'evacuació dels habitants de la rodalia del volcà Merapi després que ha entrat ja en la fase de màxima activitat d'erupció. Aquesta matinada rius de lava han emanat del Merapi, però molts dels núvols tòxics de gasos, cendra i rocs que havien cobert una desena de poblats situats en un radi de 4 quilòmetres del volcà, han disminuït a la meitat. Fins ara ja s'han evacuat més de 22.000 persones. El Merapi, que vol dir "muntanya de foc", és el volcà més actiu d'Indonèsia. Ha entrat en erupció en 68 ocasions. La més greu va ser l'any 1930, quan van morir 1.300 persones.

Actualitzat

El Merapi finalment expulsa lava i els núvols de cendra i gasos tòxics que cobrien un radi de 4 quilòmetres al voltant del volcà s'han reduït a la meitat. Aquests núvols tòxics, que són coneguts localment com a "ovelles peludes", perquè tenen forma de bola de llana, poden arribar a velocitats de fins a 100 quilòmetres per hora quan es precipiten muntanya avall. La lava, però, no ha arribat a cap àrea habitada de la muntanya.

Molts residents que fins ara s'havien negat a abandonar casa seva han decidit finalment marxar. De fet, ja han estat evacuades 22.000 persones. El govern ha habilitat camps de desplaçats en una zona fora de perill on els evacuats reben refugi, menjar i assistència sanitària.

N'hi ha, però, que encara es resisteixen a ser evacuats. Els que continuen als poblats pròxims al Merapi han organitzat oracions i ofrenes col·lectives al volcà per aplacar la seva ira. Tot i que Indonèsia és un país de majoria musulmana, gran part dels habitants de la falda del volcà conserven les creences animistes i consideren la muntanya sagrada.

El volcà, el més actiu d'Indonèsia i de 2.911 metres d'altitud, ha estat en estat de màxima alerta des de dissabte. Els vulcanòlegs temen que se'n desplomi el con volcànic i expulsi fluxos piroclàstics letals, una barreja de gasos, pols i fragments de lava incandescent. Des de 1548 el Merapi ha entrat en erupció en 68 ocasions. La més greu va ser l'any 1930, quan van morir 1.300 persones.

Anar al contingut