Simpatitzants de Xiomara Castro canten consignes en una protesta a Tegucigalpa.
Els seguidors de Xiomara Castro no accepten la victòria del candidat oficialista. (Foto: Reuters)
Tegucigalpa

El Tribunal Suprem Electoral d'Hondures qualifica d'"irreversible" la victoria del candidat oficialista

Encara falta una tercera part dels vots per escrutar, però el Tribunal Suprem Electoral d'Hondures ja ha avançat que el candidat oficialista, el conservador Juan Orlando Hernández, és el guanyador dels comicis. Aquest tribunal diu fins i tot que la victòria és "irreversible". Els simpatitzants de la candidata d'esquerra, Xiomara Castro, no acceptaran fàcilment els resultats perquè consideren que hi ha hagut frau electoral i que la guanyadora és ella.

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem Electoral d'Hondures ja ha anunciat que la victòria del candidat oficialista, el conservador Juan Orlando Hernández, és "irreversible", tot i que només s'ha escrutat el 67% dels vots dels comicis. Les últimes dades d'aquestes eleccions presidencials donen el triomf a Hernández per una diferència de 5 punts sobre Xiomara Castro, la dona de l'expresident Manuel Zelaya, deposat pel cop d'estat del 2009. El candidat del Partit Nacional hauria obtingut el 34% dels vots davant el 29% de la candidata del Partit Llibertat i Refundació. Tots dos es consideren els guanyadors de les eleccions. Des del partit de Xiomara Castro s'afirma que hi ha hagut frau electoral i els seus seguidors estan sortint al carrer per protestar, tal com ha reclamat l'expresident Zelaya.

Encara no s'ha declarat oficialment un vencedor, però el responsable del Tribunal Suprem Electoral, David Matamoros, ha assegurat tant a la ràdio com a la televisió que els resultats que s'han donat fins ara "reflecteixen una tendència irreversible". Matamoros ha afegit: "No declarem guanyador ni perdedor, però sí determinem que, amb aquestes xifres, els resultats definitius seran els mateixos".

Els governs de Nicaragua i Costa Rica ja han felicitat Hernández, mentre que els de Guatemala i El Salvador han elogiat el comportament cívic dels hondurenys. Els Estats Units s'han manifestat de manera semblant.

Anar al contingut