Barcelona

La Sanitat inclou una operació per ajudar a respirar persones amb lesió medul·lar

RedaccióActualitzat

Un marcapassos implantat al diafragma pot millorar la qualitat de vida dels pacients amb una lesió medul·lar tan severa que no els permeti respirar per si mateixos. Fins ara només se'n podien beneficiar aquells que anaven a un hospital privat, però, ara, el Servei Català de la Salut ha inclòs aquesta intervenció entre les seves prestacions.

Un exemple el tenim amb Rafa, que l'estiu del 2016 va tenir un accident i es va quedar tetraplègic. Ni tan sols podia respirar per si sol.

Just un any després, un equip mèdic conjunt de l'Institut Guttmann i l'Hospital Germans Trias i Pujol li van col·locar un marcapassos al diafragma. Han passat tres setmanes i ara el Rafa torna a respirar sense ventilació assistida.

Els marcapassos diafragmàtics estimulen electrònicament el múscul i el fan contraure, i permeten així la respiració. No és una tècnica nova, però a partir d'ara ja no està reservada a la medicina privada, sinó que s'afegeix a les prestacions del Servei Català de la Salut.

Jesús Benito, metge rehabilitador de l'Institut Guttmann, explica alguns dels avantatges d'aquest marcapassos:

"Ajuda a una respiració més natural, es tolera millor. Parlen millor. Recuperen el sabor dels menjars. I el més important: fan menys complicacions respiratòries i van menys a l'hospital. Augmenta la supervivència".

Una tecnologia que, en casos extrems com el del Rafa, donen l'oportunitat de tenir un futur mentre la medicina no trobi com resoldre el gran repte: reparar una lesió medul·lar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut