Londres

El Regne Unit es planteja una retallada de fins al 40% dels pressupostos per reduir el dèficit

Macroretallada al Regne Unit. El nou govern de David Cameron es planteja una retallada del 40% en el pressupost públic. El Departament d'Economia ha demanat a tots els ministeris que es preparin per a un ajust sense precedents. El ministeri descarta que la reducció s'hagi d'aplicar d'una manera immediata, però creu que cal tenir fet un pla per si, en els pròxims mesos, és necessari un ajust més dràstic del previst. La cooperació internacional i la salut queden al marge de la retallada, i l'educació i la defensa tindran ajustos menys extrems, d'entre el 10% i el 20%.

Actualitzat
Poc després d'arribar al poder, el govern de conservadors i liberals va presentar un esborrany del pressupost per al 2011 que ja preveia una retallada del 25%. Ara, sembla que no n'hi ha prou. El Departament d'Economia demana que el cinturó s'estrenyi encara més i vol fer una previsió de retallada del 40%.

La macroretallada del pressupost que ara planeja el govern de David Cameron se suma a una ofensiva dels conservadors per reduir dràsticament el dèficit públic. Les mesures inclouen una pujada d'impostos, sobretot l'IVA, que al gener pujarà dos punts i mig, fins al 20%. També es congelen els sous dels funcionaris, i se suprimeixen els "xecs nadó" i algunes deduccions fiscals.

Tan bon punt s'ha sabut la intenció del govern britànic, l'oposició laborista i els sindicats han posat el crit al cel. Diuen que, amb aquestes xifres, els serveis públics quedaran molt tocats i que un milió de funcionaris es quedaran sense feina.

El Regne Unit té un dèficit del 12%, dels més alts de la Unió Europea, i el deute públic representa un 79% del PIB, 14 punts més que Espanya.

Una onada de retallades recorre Europa

La majoria de països europeus han reaccionat amb tisorades contra el dèficit. A l'estat espanyol el sou dels funcionaris s'ha reduït un 5% de mitjana i es congelen les pensions. Es retalla la inversió en infraestructures i hi ha menys diners per a les autonomies. L'IVA puja del 16% al 18%.

A Portugal, es congela el sou dels treballadors públics, l'IVA arriba al 21% i s'instaura un nou impost sobre la renda per a tots els treballadors. Es paralitzen obres clau, com la connexió del TGV amb Espanya.

A Itàlia, el sou dels funcionaris públics es congela durant tres anys i es redueix un 10% el pressupost dels ministeris. Molts treballadors s'hauran de jubilar, com a mínim, mig any més tard del que tenien previst, i es restringeixen les ajudes als discapacitats. Els impostos no pugen, però augmenten els esforços contra l'evasió fiscal.

A Grècia, els funcionaris cobren un 16% menys i es queden sense pagues extres. L'edat de la jubilació puja fins als 67 anys i l'IVA s'enfila fins al 23%.

A Irlanda, baixa el sou dels funcionaris un 5% els dos pròxims anys. La despesa social disminueix en la mateixa proporció. L'IVA, per sorpresa, baixa mig punt, però segueix altíssim, un 21%, i apareix un nou impost sobre la benzina.

Alemanya té un dels dèficits més baixos d'Europa, del 3,3%. Tot i això, el govern d'Angela Merkel també s'ajusta el cinturó. Acomiada 15.000 funcionaris, crea una taxa per als bitllets d'avió, amplia la vida de les centrals nuclears i posa en marxa un impost a la banca.

A França, la despesa pública es congela tres anys i la despesa corrent de l'administració es redueix un 10%. Es retiren els estímuls fiscals i es preparen nous impostos per als rics i per als rendiments del capital. El principal cavall de batalla és l'edat de jubilació, que pujarà de 60 a 63 anys.

Pots consultar el mapa de les retallades per països.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut