Madrid

El PSOE envia una carta a Pablo Iglesias on li retreu que hi havia marge per a l'acord amb les propostes de Podem

Podem respon que sí que hi havia elements d'acord però que van ser els socialistes els qui hi van renunciar perquè "s'han quedat atrapats en el pacte amb Ciutadans"

RedaccióActualitzat

Nou capítol en les negociacions per a la investidura del president del govern espanyol. Després que, dijous, la reunió a tres bandes entre PSOE, Ciutadans i Podem acabés sense acord, el partit de Pablo Iglesias va anunciar una consulta a les bases. Ara, els socialistes li asseguren que hi havia marge per pactar.

El PSOE va retreure a Podem des del primer moment que no li havia deixat temps per considerar les propostes que van presentar. Tres dies després, el portaveu de la comissió negociadora del PSOE, Antonio Hernando, ha enviat una carta a Pablo Iglesias on li diu que l'acord era possible:


Hernando retreu a Iglesias que Podem no esperés a rebre resposta a la seva proposta, sinó que "va trencar unilateralment qualsevol possibilitat de negociació".

Els esculls: la composició del govern i el dret a decidir

Hernando explica en el text que només en els punts 19 i 20 del programa presentat per Podem suposen un escull. Aquest punts fan referència a la composició del govern i al dret a decidir.

"Sobre la resta hi hauria un 70% de punts de trobada si haguéssim pogut discutir-los i només vam manifestar dues oposicions clares als punts 19 i 20, de l'últim document rebut, que afecten a la composició del govern i al referèndum independentista."

Hernando explica que "després de l'anàlisi de tots els documents", hi ha "polítiques essencials" en què coincideixen i posa d'exemple: educació o sanitat.

"En d'altres com regeneració democràtica o lluita contra la corrupció és evident que partim de posicions molt pròximes"

El PSOE fins i tot ha enviat a Pablo Iglesias una contraproposta sobre el document que va presentar Podem. Es tracta d'un text amb 17 punts que no inclou els apartats polèmics del dret a decidir i la composició del govern.

Podem diu que el PSOE està  "atrapat en el pacte amb Ciutadans"

Podem ha respost la carta del PSOE assegura que sí que hi havia elements d'acord però que van ser els socialistes els qui hi van renunciar perquè "s'han quedat atrapats en el pacte amb Ciutadans".


Asseguren que a la reunió es va fer palès que la formació d'Albert Rivera mai acceptaria un govern amb Podem. I afegeix que ara només hi ha dues opcions: la gran coalició PSOE-PP o que el PSOE explori amb Podem la via per a un govern progressista.

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, ha respost a la carta del PSOE amb ironia a través del seu compte de Twitter. Echenique interpreta que socialistes i Ciutadans volien continuar amb el que ha anomenat "paripé" durant més dies i que Albert Rivera i Pedro Sánchez lamenten que els de Podem se n'hagin cansat.


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut