Madrid

El preu de la llet s'incrementa un 22% en un any i també puja el preu d'altres productes

Pel que fa a l'evolució dels preus durant el darrer mes, la taronja és l'aliment fresc que més s'ha encarit, ja que ara és un 4,8% més cara. A l'altre costat de la balança hi ha l'anxova, que ha patit una davallada de preu important. Ara costa un 7,5% menys que fa 30 dies.

Actualitzat

L'escalada dels preus dels cereals continua repercutint en el preu final dels aliments. I són els productes que en depenen més els que han pujat més. L'exemple més clar és el de la llet, que és avui un 22% més cara que fa un any, una situació similar a la d'altres productes làctics.

Les llimones, l'oli de gira-sol i la farina són els aliments que més s'han encarit en el darrer any, segons ha constatat el Ministeri d'Indústria. Les llimones són un 64% més cares que el juliol de l'any passat, l'oli de gira-sol un 47% i la farina un 31%.

Els aliments frescos que més s'han encarit durant el mes de juliol són les taronges (4,8%) i les pomes (2,4%), i els que més s'han abaratit són les anxoves (7,5%) i els pebrots verds (3,77%). Si mirem els increments anuals, però, les llimones són les que més s'han apujat, un 64%, i es paguen per sobre dels dos euros.

Pel que fa als aliments envasats, el que més s'ha apujat en els últims dotze mesos és l'oli de gira-sol, un 47%, i ara el litre es paga a 1,50 euros de mitjana. També s'apugen la farina i els espaguetis. En termes interanuals, només baixen l'oli d'oliva, un 3,75%, i el sucre, gairebé un 1%.

En els últims mesos han començat a sortir veus d'associacions que asseguren que els preus en origen es comencen a estabilitzar, però que no passa el mateix en el preu final. De fet, l'associació d'agricultors i ramaders COAG afirma que el mes de juny la diferència de preus entre agricultors i ciutadà ha augmentat més d'un 10% respecte al mes anterior.

Anar al contingut