Madrid

El pla antifrau del govern espanyol preveu que les rendes no declarades no prescriguin

Després de dos dies d'anar-lo desgranant, el Consell de Ministres ha aprovat el pla de lluita contra el frau fiscal, que inclou la prohibició de les operacions en efectiu superiors als 2.500 euros i l'obligació legal que tindran tots els ciutadans d'informar sobre els comptes bancaris o valors que tinguin oberts a l'estranger. El pla també recull que les rendes no declarades no prescriguin i s'imputaran en l'últim període impositiu no prescrit. A més, s'avança el moment que l'Agència Tributària podrà adoptar mesures cautelars en casos de procediments tributaris i de delicte fiscal i es reforça la figura de l'inspector. En aquest sentit, s'estableix "un règim sancionador dur" que va de 1.000 a 100.000 euros per obstruir o negar-se a la inspecció.

RedaccióActualitzat
El pla de lluita contra el frau fiscal pretén proporcionar els instruments per fer un sistema tributari més equitatiu i eficaç i augmentar la capacitat de recaptació. "Es tracta de guanyar equitat tributària i augmentar la recaptació", ha assegurat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després que l'executiu ha aprovat la mesura que vol evitar l'economia submergida.

Montoro ha destacat que el límit del pagament efectiu dels 2.500 euros és la primera vegada que es fa a l'Estat, tot i que no a Europa, d'on n'han agafat l'exemple. El pagament en efectiu es limitarà tant en operacions mercantils com de persones físiques amb mercantils. En aquest sentit, ha volgut destacar que no s'aplicarà les operacions fetes entre particulars o amb entitats de crèdit. També es fixarà un límit fins a 15.000 euros quan el particular sigui un ciutadà resident perquè no volen perjudicar, ha dit el titular d'Hisenda, el turisme.

A més, ha avançat que qui incompleixi aquesta prohibició s'enfrontarà a multes administratives del 25% del valor del pagament fet en efectiu tant per qui paga com per qui rep els diners. Ara bé, s'eximirà de la sanció qui voluntàriament comuniqui el pagament a l'administració durant els tres primers mesos després d'haver-se fet.

L'endemà d'anunciar-ho, el ministre ha anunciat que per primera vegada també hi haurà l'obligació legal d'informar sobre els comptes corrents que els ciutadans espanyols tinguin a l'estranger. Montoro ha dit que s'habilitarà un model per portar-ho a terme, i  també hi haurà una sanció específica si no es compleix.

D'altra banda, ha anunciat que les rendes no declarades no prescriuran, tot i que han exclòs de la mesura els empresaris amb un volum de trànsit de més de 50.000 euros.

L'avantprojecte de llei de lluita contra el frau augmenta la capacitat cautelar de l'Agència Tributària perquè "quan s'arribi al final del procés no es trobi res", ha assegurat el ministre Montoro, per qui la mesura és "una garantia en termes d'ingressos". Amb la mateixa finalitat, es potencia la figura de l'inspector i "el seu respecte", segons Montoro, amb un règim sancionador "dur" que van de 1.000 a 100.000 euros per obstruir i negar-se al procés d'inspecció.

D'altra banda, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha destacat que, entre les mesures per ser més eficients, hi ha la necessitat que les administracions acudeixin a centrals de compra. Així, s'ha aprovat un acord marc per comprar vacunes de grip estacional per al període 2012-2013 i en  què s'han sumat 14 comunitats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut