Barcelona

El Parlament dóna llum verda a l'Agència Tributària catalana, prevista al nou Estatut

El Parlament de Catalunya ha aprovat la creació de l'Agència Tributària catalana, la primera llei que desenvolupa el nou Estatut. S'ha aprovat amb el suport del tripartit i Convergència i Unió, que han destacat, a banda del valor de la llei en si, la importància de fer un front comú per avançar en el desplegament de l'Estatut. El PP i Ciutadans hi han votat en contra. L'agència recaptarà i gestionarà tots els impostos de la Generalitat i els que l'Estat té cedits al govern català.

Actualitzat

L'esperit d'unitat de l'Estatut del 30 de setembre ha tornat al Parlament, encara que només sigui momentàniament. Ho ha fet amb la primera llei que desplega l'Estatut, la de l'Agència Tributària catalana, pactada entre els grups que donen suport al govern i CiU.

Minuts abans de l'inici del ple, la diputada socialista, Rocío Martínez Sampere, i el diputat convergent, Antoni Fernández Teixidó, acabaven d'ultimar els detalls de l'acord. Poc després, l'acord s'ha visualitzat amb la votació, però també amb una foto de l'encaixada de mans entre el conseller d'Economia, Antoni Castells, i el líder de la federació nacionalista, Artur Mas.

L'acord ha estat possible principalment per la introducció d'una esmena de CiU que pretén situar l'Agència Tributària de Catalunya com l'única administració sobre tributs a Catalunya, un cop s'hagi creat, l'any que ve, el consorci amb l'Agència espanyola. Convergència i Unió considera que amb les modificacions que han aconseguit introduir, el text guanya l'ambició nacional que diuen que li mancava.

Els grups han coincidit a assenyalar que es tracta d'una llei històrica perquè és la primera que aprova el Parlament que desplega el nou Estatut. Però també perquè és el primer pas per a la constitució d'un consorci amb l'Agència Tributària estatal que gestionarà els impostos de la Generalitat i els cedits per l'Estat. I a més no renuncia recaptar en un futur la resta d'impostos de l'Estat.

El PSC, en representació dels tres partits que formen el govern, ha celebrat que s'hagi recuperat la unitat que va portar a l'aprovació de l'Estatut al Parlament i que, han dit, mai no s'hauria d'haver perdut.

Només el Partit Popular i Ciutadans hi han votat en contra. El PP recorre a alguns dels principis amb què justifiquen el recurs de l'Estatut per votar en contra d'aquesta llei. Asseguren que la llei aprovada avui només recull inconcrecions i reculls d'intencions.

Al final del ple, cares amables entre govern i oposició, després que la llei ha sortit endavant 115 a favor i 16 en contra. Ara uns i altres es repten a mantenir aquesta unitat d'acció per defensar a Madrid els interessos de Catalunya.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut