Khartum

El govern provisional de Somàlia signa un acord de reconeixement amb el Moviment dels Tribunals Islàmics, que controla la capital

El govern provisional de Somàlia i el Moviment dels Tribunals Islàmics, que des de fa dues setmanes controlen la capital, Mogadiscio, han arribat a un acord de reconeixement. L'acord, firmat a Khartum, la capital del Sudan, estipula un alto el foc i emplaça totes dues parts a continuar negociant a partir del 15 de juliol. El govern sudanès ho ha qualificat com el principi de la fi de la guerra civil a Somàlia, un país que no té govern estable des de fa quinze anys. La situació al país, però, continua sent molt fràgil. Aquest mateix matí, un càmera suec que treballava per al Channel-4 britànic ha mort a trets durant una manifestació dels Tribunals Islàmics.

Actualitzat

El govern somalí i la Unió de Corts Islàmiques, responsables del Moviment dels Tribunals Islàmics, han firmat un acord de reconeixement mutu que implicaria aturar les campanyes militars i l'intercanvi d'acusacions. El president de Somàlia, Abdullah Yusef Ahmed, i el cap de la delegació de l'UCI, Mohamed Ali Ibrahim, han signat l'acord a Khartum, la capital sudanesa, després d'unes converses propiciades pel govern sudanès i la Lliga Àrab.

El govern seria un primer pas per tornar al diàleg i aturar la guerra a la zona, i inclouria jutjar les persones implicades en crims de guerra perpetrats durant l'enfrontament civil que assota el país des de fa més de quinze anys.

L'acord ha arribat després que les milícies islàmiques de l'UCI obtinguessin el control de Mogadiscio, després d'expulsar-ne les forces de l'anomenada Aliança Antiterrorista i de Restauració de la Pau, i ara controlen també tota la regió sud del país, onclosa la zona fronterera amb la veïna Etiòpia.

Mort d'un periodista

El periodista suec Martin Adler ha estat assassinat en un tràgic episodi a Mogadiscio, després de l'impacte d'un tret a l'esquera disparat per un home no identificat. El periodista del canal britànic Channel-4 es trobava enmig d'una manifestació promoguda per la Unió de Corts Islàmiques en propesta per l'enviament de tropes estrangeres per la missió de pau a Somàlia.

Després del tret, un grup de milicians de les Corts Islàmiques han corregut a protegir els companys d'Adler i altres periodistes estrangers.

Anar al contingut