Barcelona

El govern espanyol vol que d'aquí a 15 anys l'edat de jubilació sigui als 67

Feia temps que s'esperava que el govern espanyol definís una reforma del sistema de pensions que les garanteixi a llarg termini, i més tenint en compte la crisi, l'atur i les previsions demogràfiques. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha donat ja les primeres pistes de cap a on s'encamina la reforma. La proposta es concretarà aquest divendres en el Consell de Ministres, però inclou retardar fins als 67 anys l'edat de jubilació. La mesura, que s'haurà de negociar amb els partits i els agents socials, s'aplicaria progressivament des del 2013 fins al 2025.

Actualitzat
El govern espanyol ja té enllestida la proposta per reformar el sistema de pensions per garantir-les a partir del 2030, quan es farà més notori l'envelliment de la població. El mateix ministre Corbacho ha remarcat que, malgrat el superàvit de 8.000 milions que garanteixen les pensions en els propers 20 anys, cal fer reformes per mantenir-les.

També ha avançat que hi haurà reforma el ministre de Foment, José Blanco, que en una entrevista a Punto Radio ha defensat "buscar un terme mitjà" que faciliti el manteniment del sistema. L'única concreció ha arribat de la boca de Corbacho: "No s'ha plantejat arribar als 70 anys, això no forma part de cap estudi". Ja fa setmanes, una altra veu del govern, la vicepresidenta econòmica Elena Salgado, va parlar de l'exemple d'Holanda, on l'edat "ordinària" de jubilació són els 67 anys.

De fet, la proposta del govern espanyol és anar sumant progressivament mesos a l'edat de jubilació. Així, la persona que el 2013 compleixi 65 anys hauria de sumar dos mesos més de feina per cobrar tota la pensió; el 2014 serien quatre mesos més, i així successivament. La intenció és que el 2025 l'edat de jubilació fos als 67 anys.

A més a més, Madrid vol acompanyar els canvis de limitacions en les prejubilacions en edats que ronden els 50 anys. L'executiu espanyol defensa que el retard de l'edat de jubilació és necessari i factible perquè la població espanyola és més jove que la d'altres països europeus gràcies a la immigració, l'edat efectiva d'abandó de la vida laboral és més alta (se situa de mitjana als 63 anys i 10 mesos) i l'esperança de vida també és més gran.

Sindicats en contra, patronal a favor

Quan s'ha plantejat el retard de l'edat de la jubilació, els principals sindicats s'hi han mostrat en contra. Tant CCOO com la UGT aposten pel concepte "jubilació flexible", que permet avançar o ajornar la retirada voluntàriament i acatant les penalitzacions i bonificacions que s'escaurien en cada cas, però sense que això impliqui en cap cas que hi hagi l'obligació legal de treballar més enllà dels 65 anys.

La patronal CEOE, en canvi, és partidària d'acostar l'edat de jubilació als 70 anys perquè "la gent cada vegada viu més", segons ha argumentat el president de l'organització, Gerardo Díaz Ferrán, que tot i això ha considerat "bastant raonable" el límit actual, de 65.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut