Carmen Martínez-Bordiú, neta de Franco, va reclamar el títol de duquessa de Franco al març, tres mesos després de la mort de la seva mare (EFE)
Madrid

El govern espanyol vol eliminar el ducat de Franco

La neta del dictador està a punt d'heretar el títol de duquessa

RedaccióActualitzat

El govern de Pedro Sánchez té la intenció d'eliminar el ducat de Franco, que està a punt d'heretar la neta del dictador, Carmen Martínez-Bordiú.

Segons informa eldiario.es aquest divendres, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, vol estudiar la viabilitat d'aquesta eliminació a través de la Llei de Memòria Històrica.

Aquesta llei obliga les administracions a eliminar els símbols que exaltin el franquisme, i el ducat de Franco s'hi podria incloure dins del concepte de "menció commemorativa".

Notícia relacionada: El PSOE demana il·legalitzar la Fundació Francisco Franco amb una moció al Senat

Nova Direcció General de Memòria Històrica

Aquesta intenció, però, s'ha de concretar un cop s'hagi creat la nova Direcció General de Memòria Històrica, decisió que es podria prendre aquest mateix divendres.

A més, no serà prioritària fins que no s'hagin tret els ossos de Francisco Franco del Valle de los Caídos, que el govern espanyol vol que sigui abans que s'acabi juliol.

El rei Joan Carles I va crear el ducat de Franco el 1975 per a la família del dictador, i la neta va demanar el títol de duquessa un cop va morir la seva mare, Carmen Franco Polo, única filla del dictador.

Notícia relacionada: Ciutadans equipara la Fundació Francisco Franco amb les entitats independentistes

 

Catalá va aprovar la successió

El ministre de Justícia de Rajoy, Rafael Catalá, va donar el vistiplau a aquesta demanda durant la moció de censura que va acabar fent-lo fora del govern, fa just quatre setmanes.

Això ha fet que no hi hagi manera de frenar la successió en favor de la neta, i es preveu que en breu s'acabin els tràmits que queden i ja estigui vigent.

Però li podria durar poc si finalment es concreta la intenció del govern de Pedro Sánchez, una intenció que tant el PSOE com Units Podem han concretat en iniciatives parlamentàries.

Notícia relacionada: A la venda amb polèmica el "pazo" dels Franco per 8 milions d'euros

Anar al contingut