Madrid

El govern espanyol vol treure Franco del Valle de los Caídos abans de l'agost

La vicepresidenta admet negociacions amb l'Església i amb la família del dictador

RedaccióActualitzat

El govern espanyol està negociant amb l'Església i amb la família de Francisco Franco la retirada de les restes del dictador del Valle de los Caídos.

Ho ha afirmat aquest dimarts la vicepresidenta, Carmen Calvo, en una entrevista a TVE durant la qual ha assegurat que "s'està trigant a deixar de tenir un dictador en un lloc d'honor".

De tota manera, ha dit que hi ha "uns procediments que ningú es pot saltar".

"Ja hem fet els contactes suficients, ara estem mirant les fórmules jurídiques i després portarem a terme el trasllat d'aquestes restes."

"Ens interessa fer-ho com més aviat millor, convé no donar-hi més voltes, fer-ho de la manera més impecable i convertir així el Valle de los Caídos en un lloc de memòria comú on tanquem moltes ferides."

 

Aquest dimecres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va donar a entendre que el trasllat es podria fer abans de finals de juliol, ie Adriana Lastra, portaveu del PSOE al Congrés, va parlar d'una exhumació "immediata".

Calvo no ha volgut precisar quan es farà, s'ha limitat a dir que serà "com més aviat millor", però tampoc ha desmentit el que havia avançat Sánchez. Fa només deu dies, el portaveu de l'executiva federal del PSOE, Óscar Puente, va dir, en canvi, que aquesta exhumació no era "urgent".

Notícia relacionada: El Valle de los Caídos acumula 4,33 milions de pèrdues des del 2012

L'Església nega cap participació en la decisió

L'Església catòlica, però, ha dit aquest mateix dijous que "no li correspon" prendre cap decisió sobre aquesta exhumació.

Ho ha dit José María Gil Tamayo, portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola.

"La decisió que origina la presència dels difunts al Valle de los Caídos no neix de l'Església ni li correspon la seva permanència o no. És un altre àmbit, el polític o el familiar, el que ha de decidir."

Ja fa un any que el Congrés dels Diputats va aprovar l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, però el govern de Mariano Rajoy no havia fet cap pas en aquest sentit.

Notícia relacionada: Recuperar les restes de l'avi al Valle de los Caídos: "És tancar un forat familiar"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut