El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert
El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert
Madrid

El govern espanyol aposta per una reforma del sistema universitari per fer un salt al nivell europeu

El govern espanyol no està content amb la situació de les universitat d'arreu de l'Estat. El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha dibuixat un panorama actual molt negre. El ministre creu que cal un canvi en profunditat del sistema i retallar el nombre de facultats i títols que hi ha a l'Estat. Per això ha anunciat la creació d'una comissió d'experts per a la reforma del model universitari. Wert s'ha compromès a presentar una sèrie de recomanacions per millorar la universitat espanyola en sis mesos.

RedaccióActualitzat
Una comissió de 12 persones relacionades amb el món universitari analitzaran la situació actual de l'ensenyament superior a Espanya. Han rebut l'encàrrec d'un govern espanyol que no està gens satisfet amb el balanç de les universitats de l'Estat.

El ministre d'Educació, Cultura i Esport ha posat xifres al malestar amb el sistema universitari. José Ignacio Wert ha destacat que no hi ha cap universitat espanyola entre les 150 més valorades del món que marca el rànquing de Xangai. Wert s'ha comparat amb Califòrnia, un territori amb un nombre de població similar a la d'Espanya, on diu que hi ha 10 universitats, mentre que a l'Estat n'hi ha 79 entre centres públics i privats, i 236 campus.

El ministre també incideix en l'oferta universitària. Ha expiclat que hi ha 2.413 graus, 2.458 màsters oficials i 1.680 doctorats, cosa que fa que en un de cada tres títols hi hagi menys de 50 alumnes de nou ingrés cada any.

3.000 milions en abandonament

Pel que fa als alumnes, Wert lamenta que hi hagi un 30% d'abandonament de les carreres i assegura que aquesta xifra suposa "llançar 3.000 milions d'euros".

El ministeri també lamenta la falta de mobilitat dels estudiants, que se situa al voltant del 7% a Espanya, molt per sota del 68% als Estats Units o el 52% al Regne Unit. D'aquesta mobilitat, la més demandada són les beques Erasmus, però també en aquest punt Wert hi troba pegues. Assegura que els alumnes no prioritzen els estudis sinó altres qüestions a l'hora d'escollir destinació.

Comissió de 12 experts

En aquest escenari, Wert conclou que la llei orgànica d'universitats, la LOU, que va aprovar l'anterior govern del PP, no ha donat els fruits que s'esperava. De moment, però, no proposa una reforma, sinó que ha convocat un grup d'experts que en sis mesos hauran de donar un seguit de recomanacions per millorar el sistema universitari.

L'objectiu de la comissió és "col·locar les universitats espanyoles als nivells d'altres universitats europees i del món en general". Per això, el grup analitzarà, segons Wert, "què cal reformar i què cal millorar" a fi d'aconseguir que la universitat a Espanya sigui "bona formadora de professionals" i que, a més, "aquests professionals puguin trobar una feina".
Anar al contingut