Madrid

El govern alerta de la proliferació dels virus als telèfons mòbils i insta fabricants i operadores a augmentar la seguretat

Les connexions sense fil de curt abast Bluetooth són la principal font d'entrada de virus als telèfons mòbils. Així ho exposa un estudi de l'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (Inteco), que alerta de la nova amenaça per als cel·lulars. L'informe avisa els fabricants de dispositius i les operadores de telefonia que hauran de vigilar per la seguretat a les seves xarxes i en aquests dispositius. Inteco alerta que al nostre país els virus que ataquen mòbils són encara casos anecdòtics perquè no hi ha hagut encara epidèmies massives ni casos molt greus, però que no s'ha d'abaixar la guàrdia.

Actualitzat

L'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (Inteco) ha fet públic un informe en què adverteix del perill de virus, cucs i cavalls de Troia que comencen a aparèixer en els terminals mòbils. Aquest institut ha creat un grup de treball, en què estan presents fabricants i operadors, per dirigir les accions de seguretat d'informació en plataformes mòbils.

Inteco recorda que l'any 2000 es va detectar el primer programari maliciós capaç d'infectar les agendes electròniques i els mòbils, i que en els últims mesos ha aparegut una llista de virus, cucs i troians que afecten els sistemes operatius dels mòbils i agendes electròniques.

L'absència d'un sistema operatiu unificat en els mòbils, encara que perjudica el desenvolupament d'aplicacions, limita l'existència de virus, però l'evolució cap a tecnologies de tercera generació, i la baixada de preus dels nous serveis que incrementen el nombre d'usuaris, està fent molt més atractius per als intrusos aquests dispositius. L'augment de la capacitat d'emmagatzematge de dades en els mòbils, la sincronització de dades amb l'ordinador des de les oficines i en les llars, la integració del correu electrònic i el desenvolupament d'aplicacions empresarials i personals per guardar dades i realitzar operacions que abans es feien en un PC, són una font d'atracció per als intrusos, diu l'informe.

En l'actualitat, els virus es poden descarregar i instal·lar en els mòbils sempre que l'usuari sigui enganyat i confirmi la descàrrega, però la convergència entre el mòbil i l'ordinador farà que les infeccions siguin similars a les sofertes pel PC. En l'actualitat, els mètodes més utilitzats per infectar els mòbils són les connexions sense fil, l'enviament de missatges multimèdia, les descàrregues d'aplicacions i l'intercanvi de targetes de memòria.

Els usuaris, diu, han d'actualitzar el programari i el sistema operatiu del seu sistema mòbil i instal·lar un antivirus si el dispositiu ho permet. Si el mòbil té infrarojos, no s'ha de permetre la recepció de dades de fonts que no coneix o de les quals desconfia, i mantenir desactivat per defecte el sistema sense fil Bluetooth quan no s'utilitzi. Inteco també recomana mantenir el sistema mòbil protegit per contrasenya i desconfiar dels missatges rebuts de llocs no sol·licitats o remitents desconeguts, així com dels enviaments d'enllaços web per descarregar un vídeo, so o foto i evitar especialment els programes informàtics distribuïts il·legalment.

Anar al contingut