Dos treballadors en una obra a Lleida (Foto: ACN)
Dos treballadors en una obra a Lleida (Foto: ACN)
Barcelona

El cost dels accidents laborals va baixar un 5,8% a Catalunya

Els accidents laborals van costar l'any 2008 a Catalunya 1.766 milions d'euros, el 5,8% menys que en l'any anterior, segons les dades que ha fet públiques la Conselleria de Treball. El cost mitjà de cada accident va ser de 10.601 euros, 204 euros més que el 2007. Treball destaca que la major part del cost, el 61%, l'assumeix la persona treballadora, i la resta es reparteix entre la societat, amb el 31%, i l'empresa, que es fa càrrec del 8% restant.

Actualitzat
Els 1.766 milions de despesa per la sinistralitat laboral equivalen al 0,8% del producte interior brut català. La major part són per al dolor i el patiment del treballador, la majoria imputables als casos en què el treballador no podrà tornar mai més a la feina, però també es calculen en base a un barem que ha analitzat la qualitat de vida i el grau de discapacitat de la persona.

L'import dels accidents de les dones, uns 6.800 euros de mitjana, és la meitat del dels homes, pel tipus de feina que acostumen a fer. La durada de les baixes, però, és gairebé la mateixa, fins i tot una mica superior en el cas de les dones (elles 23 dies; ells, 22).

Els accidents que suposen una despesa més elevada són els vessaments cerebrals i els infarts, perquè comporten una baixa de llarga durada, de 100 dies de mitjana.

La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat que "la crisi no pot ser una excusa per no invertir en prevenció de riscos, precisament perquè la prevenció és un element clau de competitivitat per a les nostres empreses".


Anar al contingut