El camp de refugiats d'Idomeni ja està totalment evacuat

La policia grega ho ha comunicat oficialment, després que en només tres dies s'han desallotjat les més de 8.000 persones que hi quedaven

RedaccióActualitzat

Un responsable de la policia grega ho ha anunciat avui, dijous, a la tarda: "L'evacuació del camp d'Idomeni s'ha acabat." Les autoritats gregues havien calculat dilluns que encara hi quedaven 8.424 persones. En un principi, estava previst que l'operació durés una setmana, però al final s'ha fet en només tres dies. A unes 4.000 persones, les han portat en autocars a centres d'acollida pròxims a Idomeni, mentre 4.000 més han marxat pels seus propis mitjans.

Segons el responsable de la policia que ha comunicat la notícia, els que han marxat pel seu compte han anat també a altres centres d'acollida, s'han instal·lat a hotels o a altres centres de la regió. Alguns d'aquests centres estan en estacions de servei on s'hi ha instal·lat tendes de campanya.

Sembla que els que no han volgut pujar als autocars ha estat per desconfiança, perquè no els havien sabut explicar on els portaven. Això és el que va explicar una mestra siriana a un reporter de France Presse, que ha acabat allotjant-se en un hotel pròxim. A pesar de tot, molts immigrants i refugiats tenen encara l'esperança de poder passar la frontera.

 

La fi d'un camp, però no del problema

Idomeni ja era lloc de pas entre Grècia i Macedònia des del 2014 per als refugiats que fugien de la guerra de Síria i volien entrar a Europa, I també d'immigrants procedents d'altres llocs, com l'Afganistan o el Pakistan.

Però el nom es va fer mundialment i tristament famós a principis de març, quan es va tancar la frontera amb Macedònia i milers de refugiats van quedar bloquejats a la frontera a prop del poblet d'aquest nom.

Durant aquests tres mesos hi ha hagut uns quants intents massius per passar a Macedònia, intents que han estat reprimits amb contundència per la policia d'aquest país. Les condicions de vida al camp, un espai obert sense condicions per viure-hi, s'han agreujat amb el fred i la pluja.

Ara, els refugiats s'han repartit per camps pròxims, però el seu futur no és gens clar. A més, en molts casos, són instal·lacions encara més precàries que les que hi havia a Idomeni.

Anar al contingut