Grècia

Grècia evacua més de 2.000 refugiats d'Idomeni en l'inici del desmantellament del camp

Periodistes i voluntaris han estat els primers a ser evacuats i, d'aquí a una setmana, el camp podria quedar completament buit

RedaccióActualitzat

La policia grega ha evacuat més de 2.000 refugiats del camp d'domeni, a prop de la frontera amb Macedònia i els transfereix a altres centres d'acollida a Grècia.

L'operatiu ha començat poc abans de les sis del matí. L'evacuació la fan contingents de policies i militars assistits per un helicòpter que sobrevola el camp, on viuen en condicions indignes unes 8.400 persones des de fa tres mesos.

Els 2.024 refugiats que ja han estat desallotjats han sortit del camp en 42 autocars encarregats pel govern grec. 

Segons han explicat testimonis, la situació és tranquil·la, ja que moltes de les persones que encara s'hi estaven opten per no oferir resistència i anar-se'n de manera voluntària. A més, segons ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" la periodista Pilar Guanter, la policia actua amb bones maneres i no s'han reproduït els episodis amb gasos lacrimògens de la setmana passada.

Tot i això, les autoritats han fet fora periodistes i voluntaris. Només representants de Metges sense Fronteres i de les Nacions Unides han pogut continuar a Idomeni, segons ha confirmat la voluntària Núria Codorniu a "Els matins", de TV3.

A un ritme constant, els autocars traslladen grups de persones cap a altres centres habitables que hi ha preparats al nord de Grècia, tot i que hi ha refugiats que han optat per marxar sols perquè es malfien de les autoritats.

Codorniu ha assegurat que l'organització dels camps militars no és gaire millor, ja que no disposen de les mateixes facilitats que el d'Idomeni i, en molts casos, no tenen recursos materials.

Per a Marc Garcia, coordinador d'una de les ONG que operen al camp, la persuasió de les autoritats gregues també va acompanyada de mesures de coacció:

"Fa cinc dies que els nens, a Idomeni, no prenen llet perquè a la policia grega no li dóna la gana que hi entri llet. S'està jugant amb un nivell de tortura que no havia vist mai. S'està ofegant la gent: que no tingui accés a menjar, que passi gana, que passi fred, que es mulli i es posin malalts."

Alguns dels voluntaris i periodistes han començat a piular a Twitter per explicar què està passant al camp d'Idomeni:

 

La intenció del govern grec és buidar completament de desplaçats aquest camp, que és tot un símbol de la tragèdia dels refugiats i, alhora, de la incapacitat d'Europa. D'aquí a una setmana, de fet, podria quedar completament buit

La CE, ha donat el vistiplau a la decisió de Grècia de buidar el camp d'Idomeni.

En qualsevol cas, no serà fàcil reallotjar les 8.000 persones que encara hi viuen en situació d'insalubritat i sense les condicions mínimes. Entre ells, els nadons que han nascut durant la fugida dels seus pares.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut