Barcelona

El advocats dels imputats en el "cas Pretòria" creuen que les teories inculpatòries perden força

Els advocats dels principals imputats en el "cas Pretòria" de suposada corrupció urbanística creuen que les teories que inculpaven els seus clients estan perdent força i no s'està aconseguint demostrar actuacions contra la legalitat. Ho han dit aquest dimecres en conèixer un nou informe dels pèrits d'Hisenda i just quan es compleix un any des que la Guàrdia Civil va irrompre en els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres per començar a investigar la suposada trama de corrupció urbanística.

Actualitzat
Els advocats dels principals imputats en el "cas Pretòria" de suposada corrupció urbanística han sortit satisfets de l'Audiència Nacional aquest dimecres després de conèixer un nou informe d'Hisenda sobre les operacions urbanístiques de la trama. Els lletrats creuen que el document no assenyala actuacions en contra de la legalitat.

L'advocat de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz,  el lletrat Fermín Morales, assenyala que "els eslògans inicials no existiran", perquè, ha afegit, "en línies generals s'ha respectat la legalitat". En el mateix sentit s'ha expressat la defensa de l'exgerent de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) Emili Mas. El lletrat Joan Castelló ha indicat que "a la fiscalia se li complica la cosa".

El document sobre les activitats de la suposada trama de corrupció urbanística es coneix just quan es compleix un any des que agents de la Guàrdia Civil van irrompre en els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres per començar a investigar les presumptes irregularitats, per ordre de l'aleshores jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

L'informe que aquest dimecres s'ha comunicat a les parts no és, però, definitiu. El jutge que porta el cas, Pablo Ruz, ha de rebre encara un altre estudi, molt important, de l'Agència Tributària.

Un any després el magistrat de l'Audiència Nacional que porta el cas manté les imputacions a una vintena de persones, entre les quals l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz; dos exalts càrrecs de CiU, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta; el regidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, Manuel Dobarco, i l'exdiputat del PSC Luis García, que es va acabar situant com el cervell de la trama. García va ser diputat del PSC al Parlament de Catalunya i va ser expulsat del partit durant els anys noranta després de ser imputat per un presumpte delicte d'estafa.

El cas també va provocar tensió política ara fa un any. El PSC va expulsar del partit Muñoz, que es va resistir a dimitir, i Dobarco. Muñoz va ser substituït per Núria Parlón. Mentrestant, CiU inicialment no va suspendre de militància Alavedra i Prenafeta, que després van ser els que van demanar la baixa del seu partit.

A més de la polèmica política, també es va generar debat perquè les càmeres van poder captar els detinguts emmanillats en el seu trasllat a l'Audiència Nacional. La justícia va obrir una investigació per aquest fet, anomenat "pena de telenotícies", que finalment es va arxivar.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut