Barcelona

Editen en un llibre els articles previs que John Steinbeck va escriure abans de publicar "El raïm de la ira"

L'escriptor nord-americà John Steinbeck era un expert a retratar les penúries dels pagesos immigrants als Estats Units dels anys trenta. Casos de persones, amb noms i cognoms, que ara es presenten en un llibre d'articles escrits pel mateix Steinbeck. Persones que van inspirar-lo, per escriure després "El raïm de la ira"; una de les seves obres més conegudes i tot un clàssic del cinema.

Actualitzat
La ruïna provocada per la sequera que va patir l'Oest Mitjà nord-americà als anys 30 va obligar molts pagesos i les seves famílies a emigrar a Califòrnia en uns vells camions atapeïts de trastos. John Steinbeck va descriure aquella epopeia a "El raïm de la ira", una novel·la que va tenir la seva corresponent versió cinematogràfica i que fins i tot va inspirar un disc de Bruce Springsteen.

Però els personatges de Steinbeck, tot i que eren criatures de ficció, es van inspirar en personatges reals. Personatges que ara es poden veure a "Los vagabundos de la cosecha", un conjunt de reportatges que el mateix Steinbeck va publicar en un diari el 1936, és a dir, tres anys abans que l'Steinbeck periodista deixés pas a l'Steinbeck novel·lista amb la publicació d'"El raïm de la ira".

Els temes, però, eren els mateixos: des de l'èxode californià dels camperols famolencs provinents d'Oklahoma, Nebraska o Kansas fins a la misèria que van patir quan, un cop arribats a la terra promesa, van ser tractats com a immigrants sense drets que només podien aferrar-se a les esperances més abstractes.

Un drama en blanc i negre que, ara, setanta anys més tard, encara no ha arribat al final, també a moltes altres latituds.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut