Dennis Blair, exdirector d'Intel·ligència Nacional (Foto: Departament d'Intel·ligència Nacional)
Blair deixa el càrrec entre crítiques per la seva gestió. (Foto: Departament d'Intel·ligència Nacional)
Washington

Dimiteix el director d'Intel·ligència Nacional dels Estats Units, assenyalat per l'atemptat fallit de Detroit

El director d'Intel·ligència Nacional dels Estats Units, Dennis Blair, ha dimitit. Blair ha dit que renuncia al càrrec i que el deixarà d'aquí a una setmana. No ha explicat els motius que el porten a deixar la seva tasca, però aquesta dimissió arriba en un moment en què la seva feina ha estat assenyalada. Un informe del Senat, molt crític, li ha atribuït en bona mesura errors a l'hora d'evitar l'atemptat fallit, el Nadal de l'any passat, contra un avió que anava d'Amsterdam a Detroit. A aquest atac s'hi suma també l'intent de fer esclatar un cotxe bomba en ple centre de Nova York l'1 de maig passat.

Actualitzat
Com a director d'Intel·ligència, Blair va estar a càrrec de la coordinació de 16 agències governamentals dedicades a la recol·lecció de dades d'intel·ligència i lluita contra el terrorisme.

La seva dimissió arriba després de l'informe crític del Senat per un dels dos últims intents d'atemptats que han patit els Estat Units. Blair era responsable d'intel·ligència el Nadal de 2009, quan l'estudiant nigerià Faruk Abdulmutallab va intentar fer esclatar un explosiu en un avió que cobria el trajecte Amsterdam – Detroit.

El Senat assenyala Blair com el responsable de les errades que es van cometre en el cas. Llavors, Abdulmutallab va conservar el seu visat per viatjar als Estats Units fins i tot després que el seu pare, un conegut banquer de Nigèria, hagués comunicat a diplomàtics nord-americans i agents de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) la seva preocupació per les idees extremistes del jove.

El nom d'Abdulmutallab es va afegir a una llista d'unes 560.000 persones sospitoses per activitats terroristes, però la informació sobre el jove no va arribar al nivell perquè el Departament d'Estat cancel·lés el seu visat.

Després de la publicació de l'informe del Senat, Blair va emetre un comunicat en què reconeixia que "persisteixen barreres institucionals i tecnològiques que impedeixen l'intercanvi sense problemes d'informació" entre les diferents agències.

Blair també ha tingut altres complicacions durant el seu mandat, com la matança en la base militar de Fort Hood, on el comandant d'origen libanès Nidal Malik Hasan va ser acusat d'assassinar a trets 13 persones. També ha viscut un altre intent fallit d'atemptat terrorista: l'intent de fer esclatar un cotxe bomba en ple centre de Nova York l'1 de maig de 2010.
Anar al contingut