ANÀLISI

Dia 7: L'atac dels clons

Actualitzat

ALDE és el nom del grup dels liberaldemòcrates al Parlament europeu. Un conjunt de sigles més de les quals està farcida la sopa de lletres comunitària, i que un altre dia degustarem amb més detall. El seu líder és el desconegut (pels catalans) Guy Verhofstadt. El sol nom ja justifica el desconeixement de l'exprimer ministre belga en aquestes latituds. Doncs bé: els lliberals demòcrates han tingut dues sorpreses. Una, que Verhofstadt ha renyat Barroso i Juncker i ha defensat el dret a decidir dels catalans i, dues, descobrir que el líder liberal europeu més seguit pel piulador és en Tremosa. Això últim té molt de mèrit, tenint en compte les admiradores del diplomàtic Ernest Urtasun. Un èxit que el candidat ecosocialista -diuen- no pot reproduir en la comitiva de periodistes que el segueixen, ja que -de la dotzena que l'acompanyen a tota hora- només dues són del gènere femení. La resta, tot homenots.

Entre els periodistes electorals també hi ha fotògrafs que reprodueixen fidelment la campanya dia a dia, i també dia a dia van comprovant el deteriorament físic que van patint els candidats (perquè no fan fotos a la resta que els acompanyem, que si no...). El més sincer, de moment, Terricabras: "Feu-les aquesta setmana, les fotos. La setmana que ve faré pena." Tanta franquesa l'honora.

També resulten molt sinceres, per previsibles, les respostes dels candidats socialista i popular, que reprodueixen fil per randa allò que els dirigents dels seus respectius partits esperen que diguin. Són com els clons de la Guerra de les Galàxies que ordenadament, metòdicament, submisament, van a la batalla per la glòria europea: "A Espanya s'obre camí la tercera via", "Obrir un meló sense un acord previ..." Són les respostes a la primera entrada forta del debat sobiranista en campanya -comparacions desafortunades amb Ucraïna de Margallo a part- després que el candidat del PSOE Ramón Jáuregui vingués a Catalunya a aigualir les aspiracions nacionalistes amb la reforma federal. Altres clons avancen amb similar compàs i els veurem passar amb aire marcial durant la setmana llarga que encara ens queda.

Això sí. Ara, si volem piular, haurem de mirar-nos-hi més. Que en Jorge ens vigila.

Anar al contingut