García-Margallo, amb altres ministres d'Afers Estrangers de la UE. (Foto:EFE)
García-Margallo, amb altres ministres d'Afers Estrangers de la UE. (Foto:EFE)
Brussel·les

Margallo: "Un referèndum contrari a la Constitució interna d'un país no pot ser acceptat per la legalitat internacional"

Després dels referèndums a Donetsk i Lugansk, García-Margallo assegura que "un referèndum contrari a la Constitució interna d'un país no pot ser acceptat per la legalitat internacional"

Actualitzat

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dilluns que els referèndums celebrats aquest diumenge a les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk són "il·legítims" i "nuls", però ha rebutjat reforçar les sancions contra Rússia en considerar que la seva actuació en els últims dies va "en la bona direcció".

La Unió Europea va "condemnar, considerar il·legítims i nuls de ple dret dos referèndums que són contraris a la Constitució ucraïnesa", segons ha anunciat Margallo a la seva arribada a la reunió de ministres d'Afers Estrangers dels 28 en què s'examina la situació a Ucraïna.

"Un referèndum contrari a la Constitució interna d'un país no pot ser acceptat per la legalitat internacional", ha assegurat Margallo quan li han preguntat per si aquesta condemna es pot extrapolar al cas de Catalunya. "És doctrina general i aplicable per tant en qualsevol circumstància i en qualsevol lloc", ha apuntat.

Pel que fa a la possibilitat de reforçar les sancions contra Moscou, el ministre d'Afers Exteriors ha subratllat que en les últimes setmanes "s'ha produït alguna bona notícia". I n'ha esmentat en concret tres: "l'alineament de Rússia a la condemna als referèndums", "la retirada de tropes, encara que això és una cosa que calgui comprovar" i "la decisió de Rússia d'apostar per unes eleccions el 25 de maig a Ucraïna".

Margallo ha eludit pronunciar-se sobre si el president rus, Vladímir Putin, és sincer en el seu canvi d'actitud sobre Ucraïna. "La meva tasca, ni la de cap dels que formem part del Consell, no és valorar judicis d'intencions, és valorar fets, valorar comportaments i valorar actituds", ha dit.

"Des d'aquest punt de vista, si es confirma que Rússia ha retirat les seves tropes de les zones frontereres amb Ucraïna, que apadrina i avala unes eleccions el 25 de maig i que no reconeix uns referèndums que són contraris a la Constitució, són fets en la bona direcció", ha sostingut el ministre.

"Cal, ha afegit, un cert tipus d'entesa entre la UE i Rússia si volem que hi hagi una pau estable i duradora a Ucraïna i que es resolguin alguns temes que tenim sobre la taula, com és el tema de l'Iran o el tema de Síria per posar dos exemples concrets".

Per això, al seu parer els ministres es limitaran en la reunió d'aquest dilluns a "canviar la base jurídica per adequar-la al cas, si la situació s'agreuja i no continua la desescalada (de tensió), i que les sancions es puguin aplicar no només a persones físiques sinó també a persones jurídiques, és a dir, a societats mercantils". Margallo ha assegurat que les sancions imposades fins ara a Moscou "estan produint impacte".

 

Anar al contingut