El pis d'acollida estava gestionat per la Federació Balear de Gais i Lesbianes.
El pis d'acollida estava gestionat per la Federació Balear de Gais i Lesbianes.
Palma de Mallorca

Detingut el responsable d'un pis d'acollida per vexacions a quatre dones residents

La policia ha detingut el responsable d'un pis d'acollida per a dones amb risc d'exclusió a Palma de Mallorca, després d'una denúncia de quatre de les residents per tracte vexatori i ofensiu. L'arrest s'hauria produït l'11 de novembre passat. Segons la policia, els fets haurien estat ratificats per diverses treballadores de la casa on hi havia el pis, gestionat per la Federació Balear de Gais i Lesbianes. La Conselleria d'Afers Socials balear dóna "alta credibilitat" al relat de les denunciants i, en conèixer el cas, va paralitzar la pròrroga de la subvenció atorgada al projecte. L'acusat dels fets està en llibertat amb càrrecs a l'espera del judici.

Actualitzat
Les dones asseguren que el responsable només els deixava beure un got d'aigua al dia per estalviar i els donava 50 euros setmanals per comprar menjar per a elles i els seus fills. De fet, les dones van presentar un comunicat mèdic que mostrava com un dels nens tenia anèmia, suposadament causada per la mala nutrició. També van denunciar que les obligaven a assistir a festes de la Federació Balear de Gais i Lesbianes, en què es feien actes obscens.

El detingut els va arribar a dir, segons la denúncia, que eren "males mares" i que no l'estranyava que els marits les maltractessin, ja que en un dels casos es tractava d'una dona víctima de violència masclista. Segons la policia, aquests fets els van corroborar diverses treballadores socials de la casa, anomenada El Fil d'Ariadna.

El govern balear va concedir a la Federació 67.000 euros l'any 2009 per gestionar la casa i altres 33.000 euros per l'any 2010. La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha informat que el seu departament va paralitzar la pròrroga de la subvenció quan va tenir coneixement del suposat tracte vexatori que es produïa a l'habitatge. La consellera ha afegit que, en el cas que finalment hi hagi sentència condemnatòria per aquests fets, es demanarà a la Federació que torni tots els diners.

El detingut va ser posat en llibertat amb càrrecs el mateix dia de la detenció. El jutge, després de prendre-li declaració, va considerar que no existia risc de fuga ni de destrucció de proves perquè les dones ja havien estat traslladades a un altra casa d'acollida.

Anar al contingut