Alejandro Cao de Benós en una imatge d'arxiu (Europa Press)
Alejandro Cao de Benós en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Detingut a Madrid Alejandro Cao de Benós per una estafa relacionada amb criptomonedes

La detenció del tarragoní, que es defineix com a representant internacional de Corea del Nord, s'ha fet per ordre de l'FBI i poc més d'una hora més tard l'han posat en llibertat

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional ha detingut el tarragoní Alejandro Cao de Benós a l'estació Puerta de Atocha de Madrid. El president de l'Associació Espanyola d'Amistat amb Corea del Nord està reclamat pels Estats Units i podria enfrontar-se a una pena de presó de 20 anys per estafa per organitzar diverses conferències el 2018 sobre criptomonedes a la capital nord-coreana, amb l'ajuda del ciutadà nord-americà Virgil Griffith i saltant-se la prohibició de les sancions imposades per Washington al règim de Pyongyang.

La Fiscalia nord-americana i l'FBI havien emès una ordre de cerca i captura contra Cao de Benós fa un any i mig. L'acusen de "conspirar" per ajudar Corea del Nord a eludir les sancions econòmiques imposades pels Estats Units.

En aplicació a aquesta ordre de cerca se l'ha detingut aquest migdia, ha passat pel jutjat d'instrucció de l'Audiència Nacional i el jutge l'ha deixat en llibertat sense càrrecs però amb l'obligació de presentar-se als jutjats cada quinze dies. En declaracions al 324.cat, Cao de Benòs ha assegurat que és fals que ell contractés o demanés serveis a Virgil Griffith. 

Segons la policia, la investigació per localitzar Cao de Benós va començar a mitjans d'octubre, quan els agents van rebre informació de la Interpol que apuntava que podria estar a territori espanyol. 

El grup de Localització de Fugitius de la Policia Nacional el va localitzar a Catalunya i van informar que "podria estar fent servir documentació falsa". Li van seguir el rastre fins que aquest divendres ha agafat un tren de Barcelona a Madrid. En arribar a l'estació d'Atocha, l'han detingut. Aquest és el moment de la detenció:

 

Poca estona més tard, Cao de Benós ha estat posat en llibertat. En una publicació a X (Twitter) nega que el puguin extradir als Estats Units i agraeix el "bon tracte i el suport personal" dels policies que l'han detingut.

 

Cao de Benós, de 47 anys, es presenta com a delegat especial per al Comitè de Relacions Culturals amb els Països Estrangers del govern de Corea del Nord i ha participat en diversos documentals i tertúlies defensant el règim de Kim Jong Un. 

En un comunicat difós per ell mateix en xarxes socials després de conèixer que els Estats Units havien emès una ordre de cerca i captura, Cao de Benós va rebutjar les acusacions d'estafa i va negar ser un pròfug de la justícia. Argumentava que feia "sis anys que no podia sortir d'Espanya", perquè tenia el passaport retingut i que es presentava cada dilluns als jutjats del Vendrell per ordre del jutge, en relació amb una acusació de tinença il·lícita d'armes. 

En una entrevista, aquest mes de febrer al programa "Tot es mou" de TV3, es mostrava orgullós que el busqués l'FBI:
 


 

ARXIVAT A:
PolicialCorea del NordEstats UnitsCriptomonedes
Anar al contingut