La desfilada militar ha recuperat els nivells previs a la pandèmia de la covid
La desfilada militar ha recuperat els nivells previs a la pandèmia de la covid (EFE/Zipi)

Desfilada del 12-O: més militars després de la pandèmia i sense el cap del poder judicial

La gran absència de la jornada ha estat la de Carlos Lesmes, que ja ha renunciat oficialment com a president del Consell General de Poder Judicial

RedaccióActualitzat

Madrid recupera la gran desfilada militar del 12 d'Octubre després de dos anys de pandèmia. 4.000 militars han desfilat pel centre de la ciutat, sota la mirada del rei però amb la gran absència de Carlos Lemes, que ha deixat el seu càrrec de president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem.

El rei Felip ha presidit la desfilada acompanyat per la reina Letícia i la infanta Sofia. No hi ha anat la princesa Elionor, que és al País de Gal·les, al Regne Unit.


Pedro Sánchez fa esperar els reis

La desfilada ha començat amb uns minuts de retard. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat tard i això ha provocat que els reis haguessin d'esperar tancats al cotxe a la plaça de Lima de Madrid.

Totes les autoritats ja hi eren, però faltava el president espanyol. Protocol de la casa reial ha fet que els reis esperessin dins del cotxe fins que, al cap de pocs segons, ha arribat Sánchez. Llavors, Felip i Letícia han sortit del vehicle i han saludat les autoritats com estava previst.

L'arribada de Sánchez ha estat marcada, com altres anys, per una xiulada de part del públic, que n'ha demanat la dimissió.

El rei Felip presideix el seu novè 12-O com a rei
Felip presideix el seu novè 12-O com a rei (EFE/Zipi)

Després de la desfilada, els reis s'han traslladat al Palau Reial per a la tradicional recepció. Igual que la desfilada, s'ha recuperat l'acte després de dos anys en què s'havia vist afectat per la pandèmia. El 2020 es va cancel·lar i l'any passat es va celebrar amb una llista de convidats molt reduïda.


La desfilada amb més militars dels últims tres anys

La cúpula militar volia que l'acte recuperés la brillantor d'abans de la pandèmia. Per la covid, el 2020 no hi va haver desfilada i el 2021 es va fer en format "reduït", amb 2.700 militars.

Enguany hi han participat 4.000 militars, 150 vehicles, 220 cavalls, 58 avions i 26 helicòpters.

La legió ha tornat a desfila pel centre de Madrid
La Legió ha tornat a desfilar pel centre de Madrid (EFE/Rodrigo Jiménez)


Absències del poder judicial

El president del CGPJ no ha assistit a l'acte. Feia 9 anys que era al càrrec i dilluns va dimitir. La seva renúncia s'ha fet oficial, però aquest mateix dimecres. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat la dimissió de Lesmes coincidint amb el 12-O.

La reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d'aquest dilluns a La Moncloa no va servir per accelerar la renovació dels òrgans judicials.

A la desfilada hi ha els vocals del Consell General del Poder Judicial, però no el president de l'Audiència Nacional ni la Sala de Govern del Suprem ni els presidents dels tribunals superiors de justícia.

El motiu seria un error del Ministeri de Defensa, que hauria enviat les invitacions tard, segons fons del CGPJ. El govern espanyol, però, ho nega.


Sense Pere Aragonès

Com és habitual, el president de la Generalitat no ha assistit a la desfilada militar a Madrid. Pere Aragonès era al Palau de la Generalitat, on el govern ha reunit l'executiu renovat amb els 7 nous consellers.

Tampoc ha anat a la desfilada el president basc. Iñigo Urkullu, que normalment tampoc sol assistir als actes del Dia de la Hispanitat.

La resta de presidents autonòmics sí que s'han vist a l'acte.

Aragonès, Urkullu i Lesmes, les autoritats absents a la desfilada militar del 12-O
Aragonès, Urkullu i Lesmes, les autoritats absents a la desfilada militar del 12-O (EFE/Zipi)

Per què la princesa Elionor es perd la desfilada?

La princesa Elionor de Borbó és una altra de les absències de la desfilada. L'hereva al tron d'Espanya es troba a Gal·les, al Regne Unit, on estudia el batxillerat en un internat.

L'any passat ja va passar i la infanta Sofia va ser la representant de les filles dels reis en el Dia de la Hispanitat.


Un paracaigudista amb dificultats i una bandera "més nítida"

Durant la desfilada, un paracaigudista ha desplegat la bandera espanyola des del cel. És una maniobra similar a la que s'ha fet altres anys i que el 2019 va acabar amb el militar enredat en un fanal.

Aquest cop, el problema ha estat amb la bandera, que s'ha entortolligat a la cama del paracaigudista, però el militar ha aconseguit desfer l'embolic i aterrar sense problemes just davant de la llotja d'autoritats.


Les dificultats del paracaigudista han provocat un somriure i un aplaudiment dels reis. Una imatge molt diferent de la que es va veure fa tres anys amb l'incident del fanal, quan Felip VI va fer palès el seu enuig per l'incident.

Menys problemes ha tingut la Patrulla Águila, que ha estat l'encarregada de nou de pintar la bandera espanyola amb fum. Aquest any ha pres mesures perquè no es tornés a repetir la pífia de l'any passat, quan els colors que van aparèixer al cel van ser els de la bandera republicana.

El cap de la Patrulla Águila, José Javier Sánchez Martín, ha explicat a l'agència EFE que han netejat els tubs del fum i han fet proves per aconseguir pintar una "bandera més nítida". El pla ha funcionat i la bandera pintada ha respectat els colors actuals.

La Patrulla Ágguila sobrevola Madrid pintant els colors de la bandera espanyola
La Patrulla Águila sobrevola Madrid pintant els colors de la bandera espanyola (EFE/Zipi)

Augment de la inversió militar

La desfilada arriba poc després que el govern espanyol hagi aprovat el projecte de pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve, que inclou un important increment de la inversió militar, d'un 25,8%.

L'augment més gran està destinat als programes d'armament per continuar sufragant els ja compromesos, així com renovar els que es van quedant obsolets.

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Felip VI12-O
Anar al contingut