La bandera espanyola que ha pintat la Patrulla Águila en la celebració del 12-O a Madrid (EFE/Chema Moya)
La bandera espanyola que ha pintat la Patrulla Águila en la celebració del 12-O a Madrid (EFE/Chema Moya)
Madrid

L'anècdota del 12-O, una "bandera republicana" pintada pel fum de la Patrulla Águila

L'estela d'un dels avions que dibuixava la bandera espanyola era més fosca que les altres, aportant un toc més morat de l'habitual

Actualitzat

Un any més, l'espectacle aeri de la desfilada militar del 12 d'Octubre ha portat cua. El vol de la Patrulla Águila ha deixat la involuntària imatge del dia: una estela on alguns han volgut veure la bandera de la II República.

Els avions d'aquesta patrulla de l'Exèrcit de l'Aire han estat els encarregats de fer el tradicional dibuix d'una bandera espanyola al cel de Madrid. Però, en aquest moment, el fum d'un dels avions ha estat més fosc que els altres, aportant un toc més morat del que acostuma a ser habitual en la bandera espanyola, com es pot veure en les imatges:


La lleugera diferència de color ha fet que alguns veiessin la bandera republicana. Des del Ministeri de Defensa i l'Exèrcit de l'Aire han assegurat que l'estela que deixava l'avió era de color vermell i que dibuixava correctament la bandera espanyola. En declaracions a La Sexta han atribuït a un "efecte òptic" la cua morada que s'ha vist en algun moment.  

La imatge ha fet gràcia a alguns polítics obertament republicans, com l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias; el portaveu parlamentari d'Unides Podem, Pablo Echenique, o l'exconseller de la Presidència Jordi Turull:


Tres anys amb incidents en la celebració del 12-O

No és el primer any que una errada en la desfilada militar es fa viral a les xarxes. El 2019, el paracaigudista de la Brigada Paracaigudista de l'Exèrcit de Terra que portava la bandera va topar amb un fanal a l'Avinguda de la Castellana.


L'any passat, en una celebració del Dia de la Hispanitat sense desfilada per la pandèmia, un dels avions va expulsar fum de color blanc en comptes de vermell dibuixant una bandera espanyola modificada.

 

ARXIVAT A:
12-OViral Exèrcit espanyol
Anar al contingut