De la Serna diu que ja es desplega el dispositiu de la Guàrdia Civil destinat al Prat

De la Serna diu que ja es desplega el dispositiu de la Guàrdia Civil destinat al Prat

De la Serna diu que ja es desplega el dispositiu de la Guàrdia Civil destinat al Prat

Redacció Actualitzat
Cues de passatgers per passar el control de seguretat de la T1 de l'aeroport del Prat (11 agost 2017)

Cues de passatgers per passar el control de seguretat de la T1 de l'aeroport del Prat (11 agost 2017)

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha advertit aquest dissabte que l'assemblea que els treballadors d'Eulen faran demà és "l'última oportunitat" que tenen per acceptar l'oferta de mediació i evitar un laude arbitral obligatori que posi fi al conflicte a l'aeroport del Prat.

De la Serna ha llançat aquest missatge al temps que s'ha posat en marxa el dispositiu especial de la Guàrdia Civil per reforçar les línies de control a l'aeroport a partir de dilluns, quan està convocada una vaga indefinida dels treballadors que s'encarreguen de la seguretat en aquests filtres.

El govern "mai permetrà que milions d'espanyols estiguin subjectes a decisions i postures intransigents d'uns quants", ha dit el ministre.

Després de rebutjar dijous passat en assemblea la pujada salarial que plantejava la mediació de la Generalitat, l'assemblea es tornarà a reunir aquest diumenge per votar de nou l'oferta mediadora, que preveu un complement de 200 euros al mes en 12 pagues i altres mesures organitzatives.

A la primera assemblea van ser incloses, a més de la proposta de la Generalitat, la del comitè d'empresa i dues opcions intermèdies, i finalment es va imposar una d'aquestes últimes que reclamava un augment salarial de 250 euros en quinze pagues.

Després de rebre dures crítiques del govern i la Generalitat, el comitè de vaga va decidir aquest divendres a la tarda tornar a convocar l'assemblea, que es farà al Prat de Llobregat.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a la responsabilitat, tant al comitè de vaga com als treballadors perquè valorin els avantatges de la proposta mediadora i canviïn de postura.

De la Serna va presidir aquest divendres a Barcelona un comitè de crisi en què es va decidir reforçar la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport per al dilluns, si l'assemblea no accepta la proposta de mediació.

El ministre ha llançat el "missatge clar i contundent" que a l'executiu no li "tremolarà la mà" a l'hora d'aplicar, en el marc de la legalitat vigent, "el que sigui necessari" per garantir la seguretat pública i l'ordre a l'aeroport.

En relació al desplegament de la Guàrdia Civil a l'aeroport, de la Serna ha explicat que serà avaluat de manera que, si en els primers dies de vaga s'aprecia que és insuficient, "es reforçarà en la mesura que sigui necessari" perquè no hi hagi problemes de seguretat i d'ordre públic.

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, ha acusat el govern espanyol i Aena de ser els "responsables" del conflicte laboral a l'aeroport del Prat i ha dit que "no és de rebut" pretendre "substituir treballadors per guàrdies civils".

Abans de participar en un acte de commemoració del 129 aniversari de la UGT a Barcelona, Álvarez ha advertit que desplegar a la Guàrdia Civil als controls de seguretat de l'aeroport del Prat per la vaga indefinida de dilluns seria "un precedent absolutament negatiu".

"No és de rebut que el govern intenti utilitzar la Guàrdia Civil per cobrir els llocs de treball de la seguretat privada. No es poden agafar dreceres per solucionar el tema", ha advertit Álvarez, que ha acusat el govern d'"intentar matar mosques a canonades".

Mentrestant, a l'aeroport de Barcelona-el Prat, els temps d'espera als controls han estat aquest dissabte d'un màxim de 20 minuts, excepte durant la matinada, quan les cues han arribat a 42 minuts a les terminals 1 i 2, tot i que avui no era jornada d'aturada dels treballadors d'Eulen.

L'última vaga parcial d'aquest col·lectiu està prevista demà, diumenge, coincidint amb la celebració de l'assemblea.